Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Petr Nečas
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Vláda ČR
19. augusta 2011 Efektívnosť v energetike od Energia.skSITA

Česko: Vláda schválila východiská pre koncepciu energetickej bezpečnosti

Nová koncepcia sa bude zaoberať využívaním najrôznejších energetických zdrojov od jadrovej energetiky cez teplárenstvo až po dodávky ropy. Podľa premiéra Petra Nečasa, koncepcia nevynechá ani získavanie surovín z rôznych zdrojov. „Musíme sa usilovať o surovinovú a energetickú bezpečnosť, čo v sebe zahŕňa napríklad aj využívanie domácich zdrojov,“ uviedol predseda vlády.

Vlna kritiky od ekológov

Schválený materiál už podrobili kritike ekológovia. Podľa predstaviteľov z Hnutia Dúha a združenia Calla prijaté východiská surovinovej a energetickej bezpečnosti vracajú krajinu k modelu energetiky zo 70. rokov minulého storočia. „Naša energetika potrebuje hlbokú transformáciu, aby podporovala rozvoj moderného priemyslu, znižovala spotrebu energetických zdrojov i súvisiaceho znečistenia a posilňovala energetickú bezpečnosť. Schválená vládna koncepcia ide presne opačným smerom,“ povedal odborník na energetiku Edvard Sequens zo združenia Calla.

Absencia dokumentu v energetickej bezpečnosti

Minister priemyslu a obchodu Martin Kocourek predstavil plán ďalších prác na kľúčových dokumentoch. „Naša surovinová a energetická bezpečnosť musí vychádzať z aktualizovanej podoby Štátnej energetickej koncepcie a Štátnej surovinovej politiky; oba dokumenty chceme dokončiť v závere tohto roka,“ uviedol minister.

Bezpečnosť Česka v tejto oblasti podľa Ministerstva priemyslu a obchodu riešia zatiaľ len okrajovo niektoré iné strategické materiály, a to najmä Štátna energetická koncepcia alebo pripravovaná aktualizácia Štátnej surovinovej politiky či Bezpečnostná stratégia ČR. Samostatný dokument však doposiaľ chýba.

Štát chce mať viac odborníkov v energetike

Novo schválený materiál nerieši iba domáce zdroje, ale zaoberá sa aj situáciou na globálnych trhoch. Východiská pre koncepciu vymedzujú rizika a stručne navrhujú možné riešenia, medzi ktoré patrí napríklad ďalšia diverzifikácia zdrojov a prepravných ciest alebo posilňovanie infraštruktúry. Štát chce tiež prilákať viac záujemcov do technických škôl, aby energetika aj ťažobný priemysel získavali nových odborníkov.

Zdroj: ČTK, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.