Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
temelin
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
letecký záber na jadrovú elektráreň Temelín Foto: TVEL/Grayling
28. augusta 2012 Jadrová energia od Energia.skSITA

Česko: V Temelíne nacvičujú v praxi opatrenia zo záťažových testov

Hasiči dnes nacvičovali núdzové chladenie ochrannej schránky reaktora (kontajnmentu) pomocou diaľkovej prepravy vody z bazénu pod chladiacimi vežami. „Je to reakcia na Fukušimu, ktorá sa dostala do stavu, že im zlyhalo úplne všetko a napriek tomu, že boli na brehu mnora, neboli schopní dopraviť vodu na patričné miesta a chladiť ňou primárnu technológiu,“ vysvetlil riaditeľ.

Ak by sa jadrová elektráreň Temelín dostala do krajnej situácie a úplne všetko zlyhalo, potom má podľa riaditeľa k dispozícii vodu, o ktorú nepríde a celý mesiac by ňou hasiči mohli chladiť obidva bloky. „To je dostatočná doba na to, aby sa pripravilo ďalšie riešenie chladenia,“ povedal. Elektráreň má tri aktívne a jedno pasívne chladenie, každý systém je minimálne dvakrát zálohovaný.

Vodu z bazénov pod chladiacimi vežami by hasiči podľa veliteľa Radka Vymazala dokázali dostať na strechu ochrannej budovy reaktora vzdialenej asi 700 metrov s päťdesiatmetrovým prevýšením za 25 minút. „Nacvičujeme dve varianty, jednu s použitím dvoch čerpadiel, pričom jedno je umiestnené pri bazéne ako dopravné, ktoré dopĺňa cisternu a druhé čerpadlo potom dopravuje vodu na strechu. Týmto spôsobom sme schopní dopraviť na strechu okolo 800 litrov za minútu,“ povedal veliteľ. Druhá varianta spočíva v použití iba jedného čerpadla, keď sa z dopravného vedenia vyradí čerpadlo pri päte objektu. Prúd vody sa tým zníži asi na 600 litrov za minútu.

Naplniť opatrenie vyplývajúce zo záťažových testov po Fukušime podľa riaditeľa príde rádovo na stovky miliónov českých korún, presnejšie pod pol miliardy českých korún. „Opatrení máme 30 a zhruba štvrtinu máme splnenú. Napríklad máme nové komunikačné prostriedky, realizujeme ďalšie potrubné rozvody, ktorými by sme dopĺňali vodu do sekundárneho okruhu, čo realizujeme pri odstávkach výrobných blokov,“ povedal Štěpanovský ČTK.

Analýzy po Fukušime sa zamerali na tri oblasti: jedna bola technická, druhá organizačná a tretia sa zaoberala možnými rizikami pri extrémnych prírodných podmienkach. Záťažové testy, ktoré štáty urobili po nešťastí v japonskej elektrárni, majú priniesť istotu, že európske jadrové zariadenia sú pripravené na nečakané udalosti.

ČTK, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.