Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
temelin
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
letecký záber na jadrovú elektráreň Temelín Foto: TVEL/Grayling
1. februára 2012 Jadrová energia od Energia.skSITA

Česko: Temelín vďaka mrazom zvyšuje výkon svojich turbín

Január podľa neho tradične patrí k mesiacom, kedy elektráreň Temelín vyrába najviac elektriny v priebehu roka. Tri z piatich najvyšších mesačných výrob dosiahla elektráreň práve v prvom mesiaci roka. Výnimkou nebol ani tohtoročný január, kedy Temelín dodal do siete štvrtú najvyššiu mesačnú výrobu – 1,508 mld. kilowatthodín elektriny.

„Na toto obdobie spravidla nie sú plánované odstávky a vďaka nízkym teplotám sa lepšie ochladzuje voda v chladiacich vežiach. Čím je voda studenšia, tým je vďaka lepšej účinnosti vyšší výkon turbín,“ vysvetlil vedúci prevádzky elektrárne Temelín Bohdan Zronek.

Aj tak sa Temelín na mrazivé teploty pripravuje. Prevádza sa kontrola zariadenia, predovšetkým vzduchotechniky a prispôsobuje sa prevádzka chladiacich veží. Pre ne má elektráreň niekoľko režimov, ktoré sa využívajú v závislosti na okolitej teplote. „Pri veľkých mrazoch stačí k chladeniu aj jedna z dvoch chladiacich veží pre každý blok. Tým sa tiež preventívne predchádza namŕzaniu interiérov vo vežiach,“ dodal Zronek.

Pozornosti technikov neunikne ani teplovod do Týna nad Vltavou. Tým energetici kontrolujú, či nie sú na trase privádzača miesta, ktoré by mohli zamŕzať a poškodiť teplovod.

Odolnosťou elektrárne Temelín voči extrémnym mrazom sa odborníci zaoberali nedávno pri záťažových testoch Európskej únie. Napríklad hodnotili ako si elektráreň poradí s mrazmi mínus 46 stupňov Celsia trvajúcimi celý mesiac. Pri týchto extrémnych teplotách by mohla zamrznúť nafta v potrubných trasách, ktoré slúžia k dopĺňaniu paliva do dieselgenerátora, ktorý je záložným zdrojom elektrického napájania.

Elektráreň je aj na tieto stavy pripravená. „Vlastné nádrže nafty majú dostatočnú kapacitu, ktorá zabezpečí prevádzku dieselgenerátoru po dobu až troch dní a sú odolné aj voči extrémnym teplotám. Ďalšie zásobné nádrže sú od dieselgenerátorov vzdialené iba niekoľko stoviek metrov a prevoz paliva by tak bol záležitosťou niekoľkých minút,“ uviedol Sviták.

ČTK, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.