Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
solar fact sheet
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com/Bathroom Improvement (licencia Creative Commons)
3. novembra 2010 Ostatné od Energia.skSITA

Česko rozhoduje o výške daňovej sadzby pre emisné povolenky

Darovacia daň z emisných povoleniek v Česku by mala štátny rozpočet rozšíriť o takmer 5 mld. českých korún. Týka sa povoleniek, ktoré výrobcovia elektriny obdržia v roku 2011 a 2012. Daň by sa podľa vládneho návrhu vypočítala každý rok z trhovej ceny povoleniek k 28. februáru. O celom súbore opatrení proti zvýšeniu ceny elektriny rokoval včera hospodársky výbor českej snemovne.

Vládny návrh má podporu naprieč politickým spektrom. Podporili ho všetci prítomní členovia hospodárskeho výboru, iba jeden sa zdržal. „My sme deklarovali, že podporíme akékoľvek rozumné kroky, ktoré povedú k zniženiu toho dramatického nárastu cien energie pre domácnosti i firmy. Návrh je nesystémový, ale vedie k cieľu,“ dodal Milan Urban, tieňový minister priemyslu z opozičnej ČSSD.

ČEZ sa môžu zvýšiť náklady v rokoch 2011-2012 o 7 miliárd českých korún 

Najväčšiu časť záťaže ponesie pravdepodobne ČEZ. Vládny návrh totiž počíta s tým, že daň z povoleniek by sa vzťahovala len na tých producentov, ktorí elektrinu vyrábajú pre tretie strany. U subjektov, ktoré produkujú elektrinu a teplo sa má navrhovaná daň vzťahovať len na povolenky vydané proti výrobe elektriny.

ČEZ nechcel vládny návrh príliš komentovať. „Berieme to ako fakt, ale k bližšiemu komentáru stále nemáme dostatok informácií, napr. preto, že väčšina našich elektrární vyrába aj teplo a je otázkou aké presne tie pravidlá budú,“ uviedol hovorca firmy Ladislav Kříž.

Súbor opatrení vlády proti skokovému zdraženie elektrickej energie

Vláda chce udržať zvýšenie cien elektriny pre domácnosti a podniky na prijateľnej úrovni. Peniaze si štát zabezpečí súborom opatrení. Okrem darovacej dane z emisných povoleniek ju tvorí aj zrážková daň pre fotovoltaické elektrárne a zvýšený poplatok za záber poľnohospodárskej pôdy pre výstavbu týchto elektrární.

„Keď sa zavedie tento systém, u domácností nedôjde k rastu cien energie o viac než päť percent a u firiem by sa to malo prejaviť zhruba osem percentným nárastom, “ povedal Milan Urban z ČSSD.

Opatreniami získa Česko takmer 12 mld. českých korún. Poplatky za záber pôdy majú štátu vyniesť 1,7 mld. českých korún, zrážková daň 4,2 mld. českých korún a darovacie dane 4,8 mld. českých korún.

ČTK, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.