Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
solar spain
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.Com / Port of San Diego (licencia Creative Commons)
9. marca 2012 Obnoviteľné zdroje OZE od Energia.skSITA

Česko: Polícia stíha päť osôb kvôli solárnym podvodom

Troch obvinených stíha polícia pre pokus o podvod, dvoch vtedajších zamestnancov ERÚ pre trestný čin marenia výkonu úradnej osoby z nedbalosti, informoval hovorca českej protikorupčnej polície Jaroslav Ibehej.

„Zámerom obvinených osôb malo byť získanie licencie a následné pripojenie fotovoltaického zdroja k distribučnej sústave elektriny do konca roka 2010,” uviedol hovorca. V nasledujúcich 20 rokoch totiž bola garantovaná oveľa vyššia výkupná cena než pri elektrárňach sprevádzkovaných v roku 2011. Neskôr spustené elektrárne majú podmienky asi o štvrtinu horšie.

„Podľa dokumentov bola fotovoltaická elektráreň dokončená a schopná prevádzky, hoci v skutočnosti ešte k 31. decembru 2010 nebol na elektrárni nainštalovaný ani jeden fotovoltaický panel,” uviedol hovorca. Všetci obvinení sú stíhaní na slobode. Ibehej upozornil, že polícia preveruje aj iné podobné prípady. Pokiaľ pokračuje vyšetrovanie, Energetický regulačný úrad sa nebude k záležitosti vyjadrovať, informovala jeho tlačová hovorkyňa Jarmila Lehnerová.

Začiatkom marca začal riešiť Okresný súd v Liberci prípad údajného pokusu o miliónový úplatok za rýchle pridelenie licencie pre solárnu elektráreň. Obžalobe z korupcie čelia traja pracovníci českobudějovickej firmy Lumen Energetický Developement. Muži sú podozriví z toho, že sa pokúsili podplatiť pracovníka Energetického regulačného úradu (ERÚ), aby fotovoltaickej elektrárni zabezpečil licenciu ešte pre rok 2010 a tým tiež omnoho výhodnejšiu garantovanú výkupnú cenu elektriny.

Pracovníci ERÚ pod podmienkou anonymity hovorili aj o politickom tlaku v prospech niektorých projektov, písali v auguste minulého roka Hospodářské noviny. Navyše sa údajne stretli aj s tým, že sa ich niektorí investori snažili oklamať. ERÚ preto predvlani začal fyzicky kontrolovať všetky novo povolené elektrárne nad jeden megawatt inštalovaného výkonu.

„Až pri kontrolách sme niekedy zistili, že stavebné úrady vydávali kolaudačné rozhodnutie pre zdroje, ktoré nemali napríklad ani nainštalované solárne panely. Alebo, že na neexistujúce elektrárne sú vydané revízne správy,” povedal vtedy denníku jeden z pracovníkov úradu.

V Česku nastal v roku 2010 prudký rast inštalovaného výkonu solárnych elektrární kvôli výhodným štátnym dotáciám. Za predminulý rok inštalovaný výkon narástol viac než štvornásobne na takmer 2.000 MW. Kvôli tomu však hrozilo výrazné zdraženie elektriny a vláda musela zaviesť niekoľko opatrení, ktorými kompenzovala rast cien a tiež zabránila ďalšiemu nekontrolovateľnému rozvoju fotovoltaiky.

ČTK, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.