Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
BMW pred nabíjaním - energia.sk
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Krátko pred nabíjaním elektrického BMWi3. Foto: energia.sk
23. novembra 2015 Elektrina a elektrická energia od Energia.skSITA

Česko podporí autá na alternatívny pohon

Vláda ČR minulý týždeň schválila Národný akčný plán čistej mobility. Zameriava sa predovšetkým na využitie elektriny a zemného plynu, stlačeného (CNG) i skvapalneného (LNG), ako aj technológiu využitia vodíka. Od úspešnej implementácie si vláda sľubuje zníženie závislosti na fosílnych palivách, diverzifikáciu energetického mixu a vyššiu účinnosť v doprave.

Prioritou CNG a e-mobilita

Do roku 2030 by podľa vládnej vízie mohlo jazdiť po českých cestách 250-tisíc elektromobilov, rovnaký počet áut na CNG a zhruba 1300 vozidiel s pohonom LNG. V rovnakom časovom horizonte sa očakáva aj rastúci záujem o vodíkový pohon.

„Pozitívne dopady čistej mobility smerom ku kvalite ovzdušia i problému obmedzených zdrojov ropy sú evidentné. Chceme tiež motivovať samotných občanov a firmy, aby nákup elektromobilov a vozidiel na alternatívne palivá zvážili,” skonštatoval Jan Mládek, minister priemyslu a obchodu ČR.

Za jednu z najväčších prekážok rozvoja alternatívnych palív definuje vládna stratégia nedostatočne hustú sieť nabíjacej infraštruktúry. Do roku 2020 by sa preto malo vybudovať 1300 nabíjačiek pre elektromobily a 200 plniacich staníc na CNG. V horizonte do roku 2025 sa počíta aj s vytvorením 5 verejných staníc na LNG, vízia vládnych úradníkov hovorí aj o 3 až 5 vodíkových staniciach.

Ďalšiu prekážku výraznejšieho presadenia sa ekologických áut na českom trhu vidí vláda v ich relatívne vysokej obstarávacej cene. Plán preto prichádza aj s návrhmi viacerých motivačných opatrení pre motoristov. Vlastníci vozidiel na alternatívny pohon budú môcť využívať pruhy pre autobusy, získajú vyššiu zľavu na cestnej dani či z platenia diaľničnej známky a bezplatné parkovanie.

Podpora aj z fondov EÚ

K rozvoju nízkoemisnej dopravy v ČR pomôžu aj dotácie EÚ. Z Operačného programu Doprava je pripravených 1,2 mld. korún (v prepočte 44,4 mil. eur), ktoré by mali smerovať na vybudovanie siete nabíjačiek, určitá podpora sa predpokladá aj v oblasti verejných plniacich staníc na CNG, LNG a vodík.

Operačný program Podnikanie a inovácie pre konkurencieschopnosť má priniesť 1 mld. korún (37 mil. eur) na demonštratívne projekty pre kúpu elektromobilov pre podnikateľov. Integrovaný regionálny operačný program má na podporu nákupu elektrických a CNG autobusov pre české dopravné podniky vyčlenených 1,1 mld. českých korún (v prepočte 40,7 mil. eur).

Predkladateľom materiálu, ktorý vychádza zo smernice EÚ, je tamojšie Ministerstvo priemyslu a obchodu. Na jeho príprave spolupracovalo aj s inými rezortmi, výrobcami áut a infraštruktúry, ako aj energetickými spoločnosťami. 

Vládny kabinet  sa usiluje o systematickejšiu podporu nízkoemisných vozidiel. „V opačnom prípade môže byť v strednodobom a dlhodobom horizonte ohrozená naša konkurencieschopnosť. Naša ekonomika má totiž silne proexportný charakter s výrazným podielom automobilového priemyslu na HDP. Sme významným výrobcom motorových vozidiel a ich komponentov. Preto národný akčný plán obsahuje aj opatrenia podporujúce výskum a vývoj v tejto oblasti,“ uzavrel tamojší minister priemyslu a obchodu Jan Mládek.

© energia.sk

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.