Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Rodinné domy - Česko
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com / Eurapart (licencia Creative Commons)
19. januára 2011 Obnoviteľné zdroje OZE od Energia.skSITA

Česko: Podpora v programe Zelená úsporám sa má znížiť

Českí žiadatelia o dotácie z programu pre zateplenie budov Zelená úsporám pravdepodobne získajú menej peňazí. V snahe uspokojiť všetkých žiadateľov ministerstvo životného prostredia zvažuje znížiť dotácie o niekoľko percent. Nižšia dotácia má posilniť administratívu a proces vybavovania žiadostí.

Ministerstvo v súčanosti jedná s kupcami emisných povoleniek, aby dohodlo zníženie priemernej výšky podpory. Tá sa pohybuje v rozmedzí 60 – 65 % nákladov spojených so zateplením budov.

Fond ešte musí vyplatiť peniaze pre 17.000 žiadostí v celkovej hodnote viac než 5 miliard CZK a v programe Zelená úsporám aj naďalej pokračuje kontrola prijatých žiadostí. Viac než 9.000 žiadostí čaká na preverenie, keďže v decembri ich ministerstvo stihlo prekontrolovať okolo 5.000.

Ministerstvo životného prostredia a Štátny fond životného prostredia čelia kritike najmä zo strany záujemcov o podporu, ktorým sa nepáči zdĺhavé vybavovanie žiadostí. Podľa prvej námestníčky ministra Rut Bízkovej sa fond snaží evidovať žiadosti čo najrýchlejšie. „Minulý týždeň sme pred prerušením programu obdržali 10.425 žiadostí, čo je výrazne viacej než je technická a personálna kapacita SFŽP. Len pre porovnanie, za celý rok 2009 prijal fond len 3.100 žiadostí,“ uviedla Bízková.

K dnešnému dňu je v programe Zelená úsporám evidovaných 75.000 žiadostí, z čoho už 37.000 dostalo „zelenú“. V roku 2010 bola vyplatená podpora vo výške 1,999 miliárd CZK, v roku 2009 to bolo 3,287 milióny CZK.

Program Zelená úspora bol spustený apríli 2009 a je určený na podporu úspor energie a využitie obnoviteľných zdrojov energie v obytných domoch. Financie na program sa získavajú z predaja emisných povoleniek, čím doteraz ministerstvo získalo 19,6 miliardy CZK.

ČTK, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.