Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
emisie
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com/Senor Codo (licencia Creative Commons)
10. marca 2011 Ostatné od Energia.skSITA

Česko nahradí vlastníkom ukradnuté emisné povolenky

Česká vláda sa chystá dočasne nahradiť odcudzené emisné povolenky ich pôvodným vlastníkom. Zároveň sa bude štát usilovať o to, aby sa z ukradnutých povoleniek zadržaných v Estónsku a ďalších krajinách čo najväčšia časť vrátila naspät do ČR. Odhadovaná trhová cena povoleniek sa pohybuje okolo 440 miliónov českých korún.

„ČR sa bude usilovať o navrátenie maximálneho počtu povoleniek, ktoré boli odcudzené a momentálne sa nachádzajú v registroch ostatných členských štátov EÚ. A na prechodnú do vrátenia alebo čiastočného navrátenia povoleniek tak doplnia účty poškodených majiteľov na výšku korektných zostatkov, ktoré boli na účtoch pred prevedením nezákonných transakcií,“uviedol premiér.

Nečas dodal, že krádež povoleniek bol premyslený útok, ktorý sa okrem Česka uskutočnil aj v niektorých krajinách, napr. v Rakúsku, Grécku, Rumunsku alebo vo Švajčiarsku. „Musím povedať, že ten software je európsky. Nie je to zodpovednosť žiadneho českého právnického subjektu, ten proces je nariadený v rámci EÚ,“ dodal.

Podľa premiéra ČR je nutné prijať systémové kroky, aby sa podobné incidenty neopakovali a česká vláda chce rovnako vyzvať EÚ, aby sa vecou aktívne zaoberala a povolenkový software zdokonalila.

Zo šiestich účtov českých obchodníkov s povolenkami zmizlo pri hackerskom útorku v januári celkom 1,3 milióna povoleniek. Na 700.000 ukradnutých kreditov zaznamenala energetická spoločnosť ČEZ, ďalších zhruba 470.000 povoleniek stratila firma Blackstone Global Ventures.

Povolenky dávajú držiteľovi právo vypúšťať do atmosféry priemyslové plyny. Vlády EÚ vydali povolenky zdarma, na trhu v súčasnej dobe jedna takáto povolenka stojí zhruba 14 eur. Jedna povolenka sa rovná jednej tone emisií.

ČTK, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.