Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Bioplyn
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com / Ajay Tallam (licencia Creative Commons)
17. februára 2011 Obnoviteľné zdroje OZE od Energia.skSITA

Česko: Na južnej Morave sa vlani nepostavila ani jedna bioplynová stanica

Na južnej Morave sa v roku 2010 nepostavila žiadna nová bioplynka. V roku 2009 sa na rovnakom území spustilo do prevádzky 6 bioplynových staníc. Celkovo je v súčasnosti aktívnych 9 takýchto zdrojov s inštalovaným výkonom 7.358 MW. Pokles počtu dokončených projektov súvisí podľa Jana Matějka z Českej bioplynovej asociácie s prudkým nárastom počtu fotovoltaických elektrární.

„V dôsledku toho bol v Juhomoravskom krajin problém s pripojením do siete, E.ON to silne odmietal,“ povedal Matějka. Jeho slová potvrdzuje aj hovorca skupiny E.ON a naďalej platí stop stav, ktorý sa týka žiadostí o pripojenie bioplynových staníc pre oblasť napájanú z rozvodne Sokolnice, teda oblasti na juh od Brna. Dôvodom je vyčerpaná kapacita distribučnej siete v súvislosti s výstavbou a pripojovaním solárnych elektrární,“ uviedla Herodesová.

Bioplynky sú napriek poklesu stále atraktívne

Napriek tomu, že s pripojením elektrární do siete majú aktuálne investori problém, je podľa Matějky budovania bioplynových staníc stále atraktívne. „Predovšetkým sa to týka poľnohospodárskych staníc, ktorých je v Česku väčšina. Bioplynová stanica poľnohospodárom prináša stabilizáciu hospodárenia a stále tržby,“ uviedol Matějka.

Poľnohospodári na výstavbu bioplynovej stanice môžu čerpať dotácie od štátu. Podľa hovorkyne ministerstva poľnohospodárstva Terezy Dvořáčkovej bolo v uplynulých rokoch z programu rozvoja vidieka pre firmy z Juhomoravského kraja schválených 15 projektov za 23 miliónov českých korún. Doteraz sa preplatilo 123 miliónov pre šesť projektov.

„Podpora je urobená tak, že poľnohospodárska stanica sa oplatí viac ako bioplynka, v ktorej sa spracovávajú komunálne odpady,“ uviedol Matějka. Výstavbu bioplynovej stanice si podľa Matějka môžu dovoliť aj stredne veľkí poľnohospodári. Stanice s výkonom jeden MW stoja okolo 100 miliónov českých korún. Priemerný výkon stanice v kraji je 817 kW. Napriek tomu vlani v kraji žiadna nová nevznikla, stanica v Hodoníne navýšila svoj výkon na dvojnásobok a momentálne tak má 500 kW.

V prípravnej fáze je 10 nových projektov

Počet bioplynových staníc v kraji zrejme naďalej porastie. Juhomoravský krajský úrad eviduje viac ako 10 nových projektov. Ďalší posudzuje z hľadiska vplyvov na životné prostredie.

Hlavnou náplňou pre poľnohospodárske bioplynové stanice je kombinácia kukurice a kejdy. Naopak komunálne bioplynové stanice využívajú biologický odpad ako zbytky ovocia, trávy, mäsa a pod. Najväčší rozvoj bioplynových staníc nastáva najmä v posledných rokoch. Na rozdiel od prvých poľnohospodárskych staníc z 80. rokov 20 storočia už nie sú zamerané hlavne na spracovanie kejdy, ale na spoločné využitie cielene pestovanej biomasy, napríklad kukurice zmiešanej s kejdou a hnojom.

ČTK, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.