Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
solar spain
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.Com / Port of San Diego (licencia Creative Commons)
5. novembra 2010 Obnoviteľné zdroje OZE od Energia.skSITA

Česko možno zavedie poplatok za likvidáciu solárnych panelov

Prevádzka slnečnej elektrárne v Česku s výkonom nad 30 kW možno so sebou prinesie aj povinnosť odvádzať poplatok do fondu na budúcu likvidáciu panelov Aktuálny návrh hovorí o 1,10 českej koruny za panel ročne. Návrh sa možno stane súčasťou zákona o podporovaných zdrojoch energie. Podľa slov ministra priemyslu Martina Kocourka by sa mal predložiť do snemovne na konci roka.

Fotovoltaické panely sú nebezpečný odpad. Poplatok sa podľa Kocourka stane príjmom do Štátneho fondu životného prostredia. Fond získa 90 % finančných prostriedkov, zvyšok poputuje do obcí s rozšírenou pôsobnosťou. Kocourek zároveň dodal, že výnosy budú uložené na zvláštnom fonde a budú použité výhradne na likvidáciu solárnych panelov.

Zákon nemôže mať retroaktívnu účinnosť. Podľa Kocourka dnes nie je možné uložiť výrobcom zákonnú povinnosť spätného odberu panelov v nejakom kolektívne zadefinovanom systéme. Povinnosť likvidácie starých panelov vraj nejde uvaliť ani na výrobcov energie zo solárnych zdrojov. Väčšina z nich navyše nie je oficiálne evidovaná, nemajú väzbu k pozemku ani k prevádzke elektrárne.

Česká republika má v procese schvaľovania niekoľko noviel zákonov o fotovoltaike. Ich cieľom je zamedzenie skokového zvýšenia cien elektrickej energie v roku 2011.

ČTK, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.