Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
solarny panel
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com/ Pink Dispatcher (licencia Creative Commons)
8. júna 2011 Obnoviteľné zdroje OZE od Energia.skSITA

Česko: Mnohým solárnym elektrárňam hrozí zbúranie

Niektorým solárnym zdrojom v Česku hrozí zbúranie kvôli nedodržaniu stavebného zákona. České kraje doteraz preverili približne 800 stavieb a najčastejším prehreškom investorov je pri stavbe fotovoltaickej elektrárne nedodržanie tzv. ochranného pásma, čo je dvadsaťmetrový priestor okolo plotu zariadenia. „Veľmi často sa stáva, že dvadsaťmetrové ochranné pásmo zasahuje na cudzí pozemok, pretože s ním majiteľ fotovoltaickej elektrárne nepočítal,“ uviedla hovorkyňa MMR Jana Jabůrková.

Pri viac ako dvadsiatich projektoch sa už začalo konanie o odstránení stavby. Niekoľko stavieb je umiestnených v priamom rozpore s územným plánom. Okrem nedodržania ochranného pásma je podľa MMR tiež častým prehreškom umiestnenie elektrárne na ploche označenej ako lúky a sady.

Podľa aktuálneho vyšetrovania MMR sú najväčš hriešnici v stavaní solárnych elektrární v Olomouckom kraji. Kontrolou tu prešlo zhruba 35 stavieb, z toho u viac než 20 z nich existuje výzva k začatiu konania o odstránení stavby.

Niektorí investori namietajú, že za chyby v projektoch môžu stavebné úrady, ktoré nie sú vo svojich postupoch jednotné. „Ak stavebník staval v rozpore s tým, čo deklaroval stavebnému úradu, je chyba na jeho strane. Ak stavebník dodržal dokumentáciu, ktorá bola stavebným úradom posúdená v súlade so stavebným zákonom, a po prieskume sa ukazuje, že rozhodnutie bolo zlé, je chyba na strane stavebného úradu,“ uviedla Jabůrková.

Výrazný nárast v počte fotovoltaických elektrární v Česku nastal počas druhej polovice roku 2010. Podnikatelia chceli svoje zdroje sprevádzkovať, pretože od januára 2011 platí pre solárne elektrárne už o polovicu nižšia výkupná cena za elektrinu. MMR sa domnievalo, že kvôli solárnemu zhonu sa stavby elektrární v niektorých parametroch zanedbali a preto dalo podnet ku kontrolám.

Kraje preverujú elektrárne s inštalovaným výkonom nad 1 MW. Malých elektrární napr. na strechách domov sa kontroly netýkajú. Celkom v Česku funguje takmer 13.000 solárnych elektrární s celkovým inštalovaným výkonom viac ako 1.900 MW.

ČTK, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.