Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
solar spain
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.Com / Port of San Diego (licencia Creative Commons)
3. februára 2011 Obnoviteľné zdroje OZE od Energia.skSITA

Česko: Inštalovaný výkon solárnych elektrární vlani bol 1820 MW

V roku 2010 mali solárne elektrárne v Česku inštalovaný výkon 1.820 MW, vyplýva zo štatistík českého regulátora. Len rok pred tým išlo iba o 463 MW. „Je to vysoké číslo, pôvodne sme počítali s výkonom 1650 MW,“ uviedol predseda Energetického regulačného úradu (ERÚ) Josef Fiřt. K zvýšeniu inštalovaného výkonu ku koncu roka prispeli aj solárne zdroje pripojené do lokálnych distribučných sústav. „O tých sme pôvodne nemali informácie,“ dodal predseda ERÚ.

Celkový počet solárnch elektrární v Českej republike v roku 2011 predstavuje 12 tisíc. Pre porovnanie, na začiatku minulého roka ich bolo 6.032. Elektrárne, ktoré sa do siete pripojili v januári tohto roka, budú elektrinu predávať za nižšiu výkupnú cenu.

Fiřt nedávno vyslovil obavu, že ERÚ bude na začiatku tohto roka čeliť náporu investorov, ktorí svoje projekty nestihli realizovať do konca roka 2010. Okrem nižších výkupných cien v tomto roku sa totiž od marca prestanú v Česku finančne podporovať tiež solárne elektrárne s výkonom nad 30 kW, ktoré sa nachádzajú na voľných plochách. „Do konca januára sme žiadny veľký nápor investorov nezaznamenali,“ dodla Fiřt.

Očakávania regulátora sa výrazne prekročili

ERÚ v priebehu minulého roka predpovedal, že v decembri bude pripojených zhruba 1.600 MW solárnych elektrární. V dôsledku tohto rozvoja slnečných zdrojov hrozilo tento rok podľa českého regulátora zdraženie elektriny o viac ako 10 %.

Česká vláda preto prijala sériu opatrení. Zdraženie elektrickej energie sa tým obmedzilo v priemere na 4,6 % pre domácnosti a 5,2 % pre podniky. Zaviedlo sa napr. zdanenie solárnych elektrární sadzbou 26 %, či zvýšenie poplatkov za zabratie poľnohospodárskej pôdy pre slnečné zdroje. Pre solárne elektrárne s výkonom nad 100 kW pripojených od januára 2011 sa výkupná cena znížila o viac ako polovicu. Teda z minuloročných 12.150 českých korún za MWh na 5.500 českých korún za MWh.

Investorom, ktorí svoje solárne elektrárne pripojili v minulých rokoch, prekáža najmä 26 % zdanenie. Mnoho z nich chce toto opatrenie napadnúť aj súdnou cestou. Zástupkyňa českej fotovoltaickej priemyslovej asociácie (CZEPHO) Zuzana Musilová sa vyjadrila, že na asociáciu sa obrátilo viac ako 600 investorov s žiadosťou o právnu pomoc. CZEPHO má podľa Musilovej tiež podporu viac ako 17 senátorov, ktorí by proti 26 % zdaneniu mohli podať ústavnú sťažnosť.

Solárne elektrárne sa na celkovej výrobe elektriny v Česku pri zamračenej oblohe podieľajú len minimálne. Pri ideálnych slnečných podmienkach sa však blíži produkcia jadrovej elektrárne temelín, ktorá má výkon 2.000 MW. Obnoviteľné zdroje sa v minulom roku podieľali na celkovej výrobe elektriny v Česku zhruba 8 %.

ČTK, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.