Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
solarny panel
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com/ Pink Dispatcher (licencia Creative Commons)
15. decembra 2011 Obnoviteľné zdroje OZE od Energia.skSITA

Česko: ERÚ navrhne pozastaviť plán rozvoja OZE

Podľa Vitáskovej je nutné zachovať finančnú podporu obnoviteľných zdrojov do tej miery, aby to spotrebitelia a zároveň aj štát mohli finančne zvládnuť. „Chceme zistiť, aký bude mať Národný akčný plán finančný dosah… Od regulátora potom môže prísť návrh, aby sa pozastavilo plnenie Národného akčného plánu do roku 2020,“ uviedla. V ČR teraz obnoviteľné zdroje pokrývajú zhruba osem percent spotreby. K zvyšovaniu produkcie z tzv. zelených zdrojov sa Česko zaviazalo v rámci EÚ.

Produkciu z OZE štát finančne podporuje, čo sa premieta do zdraženia energie. Výrazný rast cien elektriny bol tento rok spôsobený prudkým rozvojom solárnych elektrární a ERÚ predpokladá, že tieto zdroje sa budú v cenách elektriny prejavovať ešte niekoľko rokov. Štát navyše každoročne obmedzuje zdraženie elektriny dotáciou vo výške takmer 12 miliárd českých korún. Vitásková sa obáva, že ďalšia podpora rastu obnoviteľných zdrojov by mohla spotrebiteľom spôsobiť už neúnosné náklady.

„Súčasná finančná kríza smeruje k ďalším úsporným opatreniam v celej Európe. Nedokážem si predstaviť, že za týchto podmienok nás obnoviteľné zdroje naďalej budú stáť miliardy korún ročne,“ uviedla. Šéfka ERÚ pripúšťa stop stav podpory pre nové zdroje alebo zníženie cieľov plánu napríklad na 12%.

Aktuálny výkon fotovoltaických elektrární už Národný akčný plán prekročil. Veterné elektrárne naopak za plánom značne zaostávajú. U biomasy a bioplynu sa predpokladá postupné plnenie plánu.

Podľa predsedu predstavenstva Českej priemyselnej fotovoltaickej asociácie Aleša Spáčila by sa ČR pri zmene akčného plánu mohla dostať do sporu s Európskou úniou. Finančné zaťaženie za nové fotovoltaické zdroje v najbližších rokoch pre spotrebiteľov už bude minimálne, tvrdí.

Vitásková sa obáva aj novej legislatívy, ktorá nastavuje vysokú podporu biometánu. Nový zákon o podporovaných zdrojoch energie počíta s tým, že by biometán mohol byť vykupovaný až za 4.000 korún za MWh. „Môže to byť až osemnásobok výkupnej ceny zemného plynu a hrozí tak rovnaký problém ako s fotovoltaikou,“ upozornila. Teraz sa snaží presvedčiť senátorov, aby biometán zo zákona odstránili.

Predsedníčka ERÚ má tiež výhrady k novele o verejnom obstarávaní, ktorý dnes Senát vrátil Poslaneckej snemovni. Vitásková chce, aby veľké energetické firmy nemohli zadávať zákazky svojim dcérskym spoločnostiam bez výberového konania. V prípade, že so svojím návrhom neuspeje, nehodlá šéfka ERÚ uznať spoločnostiam zákazky pre dcéry, ktoré neprešli súťažou, do nákladov. Podnikom sa potom zníži poplatok za distribúciu.

Zdroj: ČTK, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.