Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
temelin
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
letecký záber na jadrovú elektráreň Temelín Foto: TVEL/Grayling
7. augusta 2012 Jadrová energia od Energia.skTASR

Česko chce podporiť Temelín zaručenou cenou elektriny

Ekologické organizácie zámer ministerstva kritizujú. Obviňujú ho, že chce zastaviť rozvoj čistých obnoviteľných zdrojov a zároveň dotovať budúce zisky ČEZ.

Generálny riaditeľ ČEZ Daniel Beneš pred časom denníku E15 povedal, že taký systém by bol v porovnaní s dnešnou podporou obnoviteľných zdrojov výhodnejší pre spotrebiteľa. V momente, keď by bola trhová cena elektriny vyššia než garantovaná, ČEZ by nedostával podporu od štátu, ale naopak, rozdiel medzi oboma cenami by štátu zaplatil. Práve vďaka tomuto prístupu by podpora výstavby jadrových elektrární mala vyššiu nádej, že by s ňou mohol súhlasiť aj protimonopolný úrad Európskej komisie (EK) v Bruseli.

Čechov inšpiroval podobný projekt britskej vlády. Naopak, iná forma podpory – napríklad vo forme garancií na bankové úvery na stavbu ďalších dvoch blokov Temelína – by mohla u strážcov hospodárskej súťaže tvrdo naraziť na odpor.

Energetický odborník Jiří Gavor považuje poskytnutie garancie za správne. Nedokáže si totiž predstaviť, že by nejaký súkromný subjekt sám osobe prijal rozhodnutie o stavbe ďalších dvoch blokov Temelína. Podľa neho to za bežných podmienok nie je realizovateľné. Ak štát tvrdo presadzuje, aby sa ČEZ pustil do tejto stavby, je správne, aby poskytol vhodnú formu garancie.

České ministerstvo v koncepcii rozvoja energetiky uvádza, že treba „zabezpečiť presadenie jadrovej energie ako akceptovanej neuhlíkovej technológie, ktorá môže byť podporovaná v politike jednotlivých členských krajín“ EÚ.

Na námietku ministerstva životného prostredia, že nemá dostatok informácií o novom systéme garantovaných cien, úrad ministra priemyslu Martina Kubu uvádza, že ide o kompenzačný mechanizmus, a nie dotačný mechanizmus.

TASR, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.