Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
hydroelektraren Rusko
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com/ gobanshee1 (licencia Creative Commons)
13. decembra 2010 Obnoviteľné zdroje OZE od Energia.skSITA

Česko: ČEZ sa chystá modernizovať hydroelektrárne

Pološtátna spoločnosť ČEZ plánuje rekonštrukciu hydroelektrární na území Česka. Výkon týchto zdrojov sa má v priebehu 12 rokov zvýšiť o 60.000 MWh. ČEZ vyrobil počas troch kvartálov tohto roku 1,1 TWh elektrickej energie z vodných zdrojov, čo predstavuje medziročný nárast o 7 %.

Plán je zároveň súčasťou záväzkov Česka voči Európskej únii v oblasti rozširovania výroby energie z obnoviteľných zdrojov. ČEZ modernizuje vodné zdroje energie aj kvôli obmedzeným podmienkam pre výstavbu nových veľkých hydroelektrární, informoval o tom hovorca ČEZ Martin Schreier.

V súčasnosti za už začala modernizácia vodnej elektrárne Slapy. „Po skončení prác predpokladáme zvýšenie účinnosti o 5 % a nárast výroby o 10.000 MWh,“ dodala Iva Svobodová z Inžinieringu vodných elektrární ČEZ. Nasledovať by mala modernizácia jedného zo sústrojí elektrárne na Lipne, kde päťpercentné navýšenie účinnosti zdvihne objem výroby o 4.000 MWh ročne.

Plánovaných projektov modernizácie hydroelektrární v Česku je momentálne viacero. Úprava a navýšenie účinnosti čaká tiež prečerpávaciu elektráreň na Dlouhých Stráních v Jeseníkach.

Do konca septembra 2010 vyrobil ČEZ celkom 46 TWh elektrickej energie.

ČTK, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.