Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
solarny panel
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com/ Pink Dispatcher (licencia Creative Commons)
29. októbra 2010 Obnoviteľné zdroje OZE od Energia.skSITA

Českí poslanci podporili dotácie pre firmy na výkup slnečnej energie

Vládny návrh, ktorý dnes podporila Poslanecká snemovňa ČR, poskytne  distribútorom elektriny možnosť čerpať štátne dotácie na výkup elektrickej energie z fotovoltaických elektrární. Cieľom je obmedzenie zdražovania elektriny pre spotrebiteľov. Vláda chce tiež presadiť koncept viac zdrojového financovania podpory obnoviteľných zdrojov. 

Minister priemyslu a obchodu ČR Martin Kocourek (ODS) poslancom predstavil ďalšie kroky vlády. Patrí medzi ne 26 % daň pre fotovoltaické elektrárne. Kocourek chce tieto, ako aj ďalšie opatrenia dostať do zákona v druhom čítaní. Podľa jeho slov ide o materiál, ktorý spoločne pripravili ministerstvá priemyslu, životného prostredia a financií.

Prvým krokom je zavedenie zrážkovej dane za elektrinu vyrobenú zo solárnych elektrární. Vzťahovať sa má na zdroje, ktoré sa uviedli do prevádzky v minulom a v tomto roku. Ďalším krokom bude zvýšenie poplatku za záber poľnohospodárskej pôdy pre výstavbu slnečných elektrární. Zdrojom príjmu do štátneho rozpočtu má byť tiež zavedenie darovacej dane pre firmy, ktoré od štátu dostávajú emisné povolenky.

Opatreniami získa Česká republika 12 miliárd českých korún. Poplatky za záber pôdy majú štátu vyniesť 1,7 miliárd českých korún, zrážková daň zhruba 4,2 miliardy a darovacia daň 4,8 miliardy korún. Ďalšia miliarda finančných prostriedkov má prísť priamo zo štátneho rozpočtu.

Od  roku 2013 sa k výkupu elektriny z obnoviteľných zdrojov pripoja tiež príjmy z predaja emisných povoleniek. Pôvodne ich mal štát poskytnúť českým spoločnostiam zadarmo na financovanie ekologických opatrení. V rokoch 2013 až 2020 by mali príjmy z emisných povoleniek dosiahnuť 90 miliárd českých korún.

České „distribučky“ si vraj doteraz poplatky za OZE účtovali nelegálne

Novela solárneho zákona vraj napravuje pochybenie českého regulátora. Český think-tank Informační institut totiž upozornil, že návrh priznáva distribučným spoločnostiam právo na krytie viacnákladov na výkup elektriny z OZE. Súčasne dáva Energetickému regulačnému úradu (ERÚ) novú právomoc preniesť viacnáklady na koncového zákazníka. Podľa inštitútu distribučné spoločnosti doteraz účtovali konečným zákazníkom poplatky za OZE nezákonne.

„Veľmi vítam, že príde k náprave vyberania poplatkov za OZE. Na základe právnych rozborov, ktoré mám k dispozícii boli doteraz vyberané v rozpore zo zákonom. Súčasne to ale potvrdzuje skutočnosť, že ERÚ v energetickej legislatíve zlyhal, keďže túto skutočnosť nenapravil už skôr a svoje pochybenie dokonca verejne spochybňuje,“ dodal zástupca predsedu energetického podvýboru snemovne a poslanec za ODS Aleš Rádl.

Podľa ministra Kocourka celkový príspevok na výrobu elektriny z OZE v Česku stúpne v nasledujúcom roku na 28,1 mld. českých korún. V roku 2010 dosiahla podpora doteraz 9 miliárd. Na jednu megawatt hodinu by tak pripadala čiastka 582 českých korún. Pre domácnosti by to znamenalo zdraženie o desatinu, firmám by sa zvýšili náklady dokonca až o jednu pätinu.

ČTK, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.