Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
vitazny dom energy globe awards cr - FB
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Víťazný dom Energy Globe Awards ČR v kategórií "Domáci majster". Foto: www.facebook.com
16. októbra 2012 Efektívnosť v energetike od Energia.skSITA

Českého ekologického Oskara získal dom otáčajúci sa za slnkom

Konečné výsledky zverejnila minulý týždeň energetická spoločnosť E.ON, ktorá v roku 2008 priniesla súťaž do Českej republiky. Záštitu nad súbojom zabezpečuje ministerstvo životného prostredia ČR. Energy Globe Award odštartovala v roku 1999 v Rakúsku.

Ocenený dom je podľa organizátorov súťaže možné otáčať okolo jeho osi podľa pohybu slnka a takisto schovať až dva metre pod zem. V zime tak odoláva mrazom. Do základov domu je rovnako zapustený bazén, do ktorého sa napúšťa voda ohrievaná strešnými solárnymi panelmi. Majiteľ domu na ňom pracoval s pomocou priateľov asi 20 rokov.

Ako výhru za absolútne prvenstvo v Energy Globe Award ČR získal Bohumil Lhota príznačne ekologicky šetrný automobil Škoda Citigo na stlačený zemný plyn (CNG). Oficiálne si ocenenie prevzal 4. októbra. Okrem najvyššej ceny sa Lhotov dom umiestnil na prvej priečke aj v samostatnej kategórii „Domáci majster“.

O ceny sa môže uchádzať ktokoľvek, komu sa podarilo uskutočniť projekt, ktorý šetrí energiu a prírodu, využíva obnoviteľné zdroje a prispieva k ochrane životného prostredia. Kategórií je sedem, okrem „Domáceho majstra“ ešte „Zem“, „Oheň“, „Voda“, „Vzduch“, „Mládež“ a „Obec“. V tomto roku sa súťaže zúčastnilo 165 projektov.

ČTK, energia

Foto a VIDEO: FACEBOOK

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.