Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Vodná elektráreň - flickr
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com / contri (licencia Creative Commons)
11. októbra 2011 Efektívnosť v energetike od Energia.skSITA

České firmy podpísali v Indii kontrakty o spolupráci v energetike

Aktivitu českých firiem podporil v Dillí minister priemyslu a obchodu Martin Kocourek, podľa ktorého rastúce indické hospodárstvo ponúka českému priemyslu množstvo príležitostí. Vítkovice Machinery Group sa majú podieľať na rekonštrukcii spoločnosti HEC, ktorá sa teraz nanovo snaží zefektívniť svoje činnosti. Spolupráca bude zahŕňať modernizáciu podnikov, metalurgickú výrobu a tiež podporu dodávok pre indickú energetiku.

„Ako každá veľká rozvojová krajina má India problémy s nedostatkom energie a práve energetika a rozvoj infraštruktúry sú hnacím motorom indickej ekonomiky. Chceme pozdvihnúť tunajší priemysel na tú úroveň, aby mohla krajina pokrývať všetky svoje potreby,“ povedal obchodný riaditeľ Vítkovíc Dalibor Fabián. Finančný potenciál vzájomnej spolupráce sa môže pohybovať od niekoľko desiatok až stoviek miliónov eur ročne.

Zmluvu o spolupráci s HEC podpísala aj česká spoločnosť INCO Engineering. Spoločné projekty by sa mali týkať najmä ťažobného priemyslu a dodávok strojov pre hlbinné bane.

Zmluvu o budúcej zmluve na výstavbu vodnej elektrárne s inštalovaným výkonom 5 MW podpísali spoločnosti Ingos Praha a Starlit Group. „Na výstavbe elektrárne sa budú podieľať české firmy. Verím, že výstavba by mohla začať do jedného roka,“ uviedol Jiří Peška z Ingosu. Elektráreň vybudujú na severozápade Indie a náklady na jej výstavbu by mali byť približne 8,5 mil. eur. ČKD Praha DIZ plánuje postaviť v Indii plynovú elektráreň s inštalovaným výkonom 280 MW a kontrakt podpísala s Mariental India.

Kocourek vo svojom prejave na včerajšom (10.10.) podnikateľskom fóre, kde došlo k podpísaniu kontraktov, pripomenul, že ekonomika Indie rastie tempom 8 – 9% ročne a pre české spoločnosti poskytuje stále veľký priestor pre investície. Obchod medzi Českom a Indiou v posledných rokoch výrazne rástol a v budúcom roku by podľa Kocourka mohol prekročiť hranicu 2 mld. dolárov. Najväčší potenciál podľa neho ponúka strojárstvo, energetika, ťažobný priemysel a budovanie infraštruktúry.

Zdroj: ČTK, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.