Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Energetická efektívnosť / Energetické triedy
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: istockphoto (licencia pre energy online
18. januára 2011 Efektívnosť v energetike od Energia.skSITA

České firmy plytvú energiami, tvrdí prieskum

Energeticky efektívne hospodárenie je pre bežnú českú firmu skôr cudzie ako bežné. Z prieskumu na vzorke 2 tisíc firiem vyplýva, že pracovníci nechávajú svoje počítače zapnuté mimo pracovnú dobu v priemere 120 hodín mesačne. Firmy tak platia o 60 českých korún (cca. 2,47 eur) viac za každú pracovnú stanicu.

Podnik, ktorý vlastní 100 počítačov, môže podľa prieskumu správnym vypínanín znížiť náklady na elektrickú energiu o 8.760 českých korún (cca. 359 eur) za mesiac. Platí to v prípade, že spotreba jednej pracovnej stanice je 120 W a cena 4 české koruny za kWh.

„Domáce podniky zatiaľ neovládajú nástroje pre zefektívnenie chodu svojich kancelárií. Keď chcú ušetriť, najčastejšie siahnu k personálnym zmenám. Pritom znížiť náklady je možné prostredníctvom auditu používania firemných počítačov,“ uviedol Martin Hanzal, výkonný riaditeľ analytickej spoločnosti Sodatsw.

Podnikom prináša vysoké náklady aj spotreba elektrickej energie pri vypnutej výpočtovej technike. Podľa štatistík Strediska pre efektívne využívanie energie spotrebuje zapnutý počítač 100 až 120 W, pracovná stanica vo vypnutom stave má spotrebu medzi 2,5 a 15 W, závisí to však od veku a kvality IT vybavenia.

Firmy by sa mali systémovo venovať otázkam spotreby energie a realizovať konkrétne úsporné opatrenia. Konkrétnym riešením je napr. využitie rýchleho prechodu do úsporného režimu, odpájanie počítačov zo siete alebo nákup IT vybavenia s ohľadom na spotrebu energie,“ uviedol Petr Kučera z Ministerstva životného prostredia ČR.

Okrem poctivého vypínania počítačov sa dá významných úspor dosiahnuť tiež šetrnými adaptérmi. Napríklad pri notebookoch, ktoré firmy používajú stále častejšie sa dá ušetriť až 85 % energie v pohotovostnom režime.

ČTK, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.