Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
solar fact sheet
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com/Bathroom Improvement (licencia Creative Commons)
14. októbra 2010 Obnoviteľné zdroje OZE od Energia.skSITA

Česká vláda sa dohodla na solárnej dani

Zabrániť skokovému zvýšeniu ceny energie v Česku má nový súbor vládnych opatrení. Koncept viac zdrojového financovania budú tvoriť príjmy z emisných kvót, solárna daň, či poplatky za vyňatie pôdy pod solárnymi panelmi z pôdneho fondu. Definitívnu podobu novele dajú ministerstvá do 20. októbra.

Zdraženie cien elektrickej energie pre domácnosti a podnikateľský sektor by nemalo presiahnuť 10 %. „České podniky ani české domácnosti sa vďaka dnešnej dohode nemusia obávať takého nárastu cien elektriny, ktorý by bol likvidačný,“ dodal minister financií ČR Miroslav Kalousek.

Názory členov vládneho kabinetu sa v posledných dňoch rozchádzali. Miroslav Kalousek navrhol kompenzovať rast ceny energie výnosmi z predaja emisných kvót. Pôvodne ich mal štát poskytnúť podnikom zadarmo za účelom investovania do ekologických opatrení. Predseda vlády Petr Nečas tento návrh odmietol s tým, že je nereálny a bez trvalého účinku.

Vyváženie zdraženia elektriny prostredníctvom predaja emisných povoleniek schvaľuje aj Česká fotovoltaická prumyslová asociace (ČFPA). Naopak zavedenie zrážkovej dane považuje za sporný krok, lebo má retroaktívny charakter. Podľa ČFPA ním dochádza k zmene pravidiel počas hry a môže priniesť množstvo súdnych sporov.

Česku hrozí zdraženie elektrickej energie v roku 2011 v dôsledku prudkého rozvoja fotovoltaických elektrární. Podľa prognózy Energetického regulačného úradu (ERÚ) narastie cena elektriny pre domácnosti o 12 % a pre podniky o 17 %. ČFPA tento odhad odmieta a na ERÚ podala ústavnú sťažnosť. Zvýšenia cien energií má byť podľa ich výpočtov menej radikálne. V sektore domácnosti by išlo o 3,1 % a v priemysle o 5,2 %.

ČTK, TASR, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.