Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Cesky Krumlov mesto
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Český Krumlov - ilustračná foto. Zdroj: Flickr.com / midweekpost (licencia Creative Commons)
21. októbra 2010 Elektrina a elektrická energia od Energia.skTASR

Česká vláda dovolí zdraženie elektriny max. o 5,5 %

Česká vláda rozhodla, že cena elektriny pre koncových odberateľov sa v roku 2011 nezvýši viac ako o 5,5 %.

Vláda v Prahe na svojom včerajšom zasadnutí schválila 26-% daň na solárne elektrárne s výkonom nad 30 kilowattov (kW), ktoré sa pripojili do siete v rokoch 2009 a 2010. Ďalším finančným nástrojom pre eliminovanie očakávaného zdraženia bude zdaňovanie emisných povoleniek pre výrobcov elektriny v rokoch 2011 a 2012.

Premiér Petr Nečas vyhlásil, že zdanenie výrobcov elektriny zo slnka prinesie do štátneho rozpočtu 4,2 mld. českých korún (171,4 mil. eur). Ďalších 4,8 mld. Kč sa získa zdaňovaním emisných povoleniek pre ostatných výrobcov. Tieto peniaze budú putovať na kontá distribučných spoločností tak, aby sa ťarcha vyššej ceny ich služieb v dôsledku fotovoltaického boomu neprenášala na koncového odberateľa v neúmernej miere.

„Pre koncových užívateľov, teda pre domácnosti rovnako ako priemysel, sa na budúci rok cena elektriny zvýši maximálne o 5,5 %,“ skonštatoval Nečas.

TASR, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.