Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
plynovod PL LI
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com/ Arthur Chapman (licencia Creative Commons)
18. februára 2011 Plyn a ropa od Energia.skSITA

Česká plynárenská únia: Nabucco je ekonomicky nevýhodné

Česká plynárenská únia (ČPÚ) a Petr Binchack z Asociácie pre medzinárodné otázky nepovažujú výstavbu plynovodu Nabucco za ekonomicky opodstanenú. Rovnaký názor zastávajú aj pri hodnotení konkurenčného plynovodu South Stream, ktorý pripravuje Rusko.

Nabucco by mal do Európy prepraviť ročne až 31 miliárd kubických metrov plynu z oblasti Kaspického mora. South Stream bude mať kapacitu 63 miliárd kubických metrov ročne. Binhack však upozornil, že ceny oboch projektov stúpajú podľa toho ako sa zvažujú nové zdrojové oblasti a ich napojenie na Nabucco, či prekreslenie podmorskej časti plynovodu South Stream.

Cena Nabucca sa v súčasnosti pohybuje okolo 8 miliárd eur. Náklady na projekt South Stream sa odhadujú na 15 až 25 miliárd eur.

Ani jeden z projektov podľa ČPU výrazne nezvýši dovoz zemného plynu do Európy. Nabucco by sa na celkovej európskej spotrebe podieľalo zhruba 5 %. Prostredníctvom plynovodu South Stream potom Rusko len presmeruje svoje dodávky plynu do Európy, ktoré doteraz prúdia cez Ukrajinu bez toho, aby sa celkový dovoz výrazne zvýšil.

Podľa prezidenta ČPU Oldřicha Petržilky by Európa mala venovať väčšiu pozornosť výstavbe terminálov v Poľsku a Chorvátsku, ktoré budú prepravovať skvapalnený zemný plyn. Túto možnosť považuje za menej finančne náročnú.

„V kontexte energetickej bezpečnosti Európskej únie sa Nabucco v súčasnej dobe zdá ako trochu drahé pripoistenie pocitu bezpečnosti cez diverzifikáciu, zatiaľ čo ruský Gazprom je prostredníctvom plynovodu South Stream odhodlaný platiť za silnejšiu pozíciu voči tranzitným krajinám a udržanie silnej pozície na európskom trhu,“ uviedla v tlačovej správe ČPU. EÚ ani Rusko podľa nej nemajú ďalší plynovod nepotrebujú, realizácia konkurenčného projektu by ale obidvomi stranami bola chápaná ako nespochybniteľná prehra.

Plynovod Nabucco s dĺžkou 3.300 kilometrov, ktorý má znížiť závislosť Európy na ruskom plyne, by mal spojiť ložiská zemného plynu neďaleko Kaspického mora s centrálnou distribučnou stanicou v Rakúsku. Jeho trasa má viesť cez Turecko, Bulharsko, Rumunsko a Maďarsko. Výstavba projektu sa už niekoľkokrát odložila.

ČTK, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.