Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Plynovy horak plamen - energiask/MH
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Ilustračná snímka: Plynový horák (Foto: energia.sk)
13. augusta 2014 Plyn a ropa od Energia.skSITA

Česká dcéra SPP má nového šéfa

Dodávateľ zemného plynu SPP CZ pôsobiaci v Česku, ktorý je dcérskou spoločnosťou Slovenského plynárenského priemyslu (SPP), povedie Petr Ivánek. V pondelok nahradil vo funkcii doterajšieho predsedu predstavenstva Petra Šveca, informuje ČTK.

Petr Ivánek pôsobil v rokoch 2012 – 2014 ako poradca ministra hospodárstva Tomáša Malatinského pre oblasť energetiky. V roku 2013 nastúpil do SPP, kde pôsobil do júna tohto roka na pozícii riaditeľa pre vnútorný dohľad. Od júna je členom predstavenstva SPP.

Spoločnosť SPP CZ vstúpila na český trh v roku 2008. S dodávkou zemného plynu začala o rok neskôr. V Česku zastáva pozíciu tretieho importéra, hneď za skupinou RWE a spoločnosťou VEMEX.

SPP prešiel v lete očakávanou reorganizáciou vlastníckej štruktúry. Obchodníka SPP stopercentne ovládol štát, ktorý prevzal 49 %-ný podiel akcií od Energetického a průmyslového holdingu (EPH). Získal tak absolútnu kontrolu nad cenotvorbou pre domácnosti a firmy, ktoré odoberajú komoditu od tradičného dodávateľa.

Slovenská republika zároveň získala kontrolu nad dcérskymi spoločnosťami, konkrétne SPP CZ, ktorý je dodávateľom plynu v Česku a SPP CNG, ktorá sa zaoberá dodávkou stlačeného zemného plynu a prevádzkovaním siete plniacich staníc na Slovensku.

EPH si po úprave vlastníckej štruktúry zachovala podiel a manažérsku kontrolu v dcérskych firmách, konkrétne v SPP Distribúcia, a.s., ktorá má na starosti distribúciu zemného plynu, a spoločnosti eustream, a.s., ktorá zabezpečuje tranzit komodity na území Slovenska.

Prostredníctvom spoločnosti SPP Infrastructure, v ktorej drží 49 % akcií EPH spolu s manažérskou kontrolou a štát vlastní zvyšných 51 %, kontroluje Křetínského skupina aj skladovacie spoločnosti na Slovensku i v Česku (Nafta,  Pozagas a SPP Storage).

Energia.sk, ČTK

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.