Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
electricity grid
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com/ james_jhs (licencia Creative Commons)
8. februára 2012 Elektrina a elektrická energia od Energia.skSITA

ČEPS: Prenosová sústava je počas mrazov nadmerne zaťažená

„Dôvodom vyššej spotreby elektriny je jednoznačne v súčasnosti spotreba elektrotepelných spotrebičov – ohrievačov, elektrokotlov, bojlerov. Avšak aj ďalšie elektrospotrebiče (elektromotory) majú v mrazoch vyššiu spotrebu,“ uviedol člen predstavenstva prevádzkovateľa sústavy ČEPS Miroslav Vrba.

ČEPS zatiaľ nadmerné zaťaženie siete zvláda. Bežné zaťaženie sústavy v teplotách okolo 0 stupňov Celzia sa podľa Vítkovej pohybuje okolo 9.500 až 10.000 MW. Silné mrazy majú pokračovať aj v najbližších dňoch, takže sieť bude čeliť silným náporom spotreby elektriny aj naďalej.

Minuloročné maximálne zaťaženie sústavy nastalo aj začiatkom februára a dosiahlo hodnoty 10.972 MW. V roku 2010 to bolo 10.714 MW. „Ide o bežný nárast prejavujúci sa prakticky každú zimu,“ dodal Vrba.

S vysokou spotrebou sa musia vyrovnávať aj dodávatelia plynu. Pomocou podzemných zásobníkov musia pokryť približne o tretinu vyšší dopyt. Navyše sa zo svojich zásob snažia pokryť aj nižší dodávky ruského plynu východnej cestou cez Ukrajinu a Slovensko.

Odberatelia pokles v dodávkach z Ruska však nepociťujú, zásobníky sú podľa hovorcu RWE Martina Chalupského ešte naplnené z takmer troch štvrtín.

Zdroj: ČTK, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.