Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
rozvodna
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Elektrická rozvodňa. Foto: Flickr.com/cowlet (licencia Creative Commons)
11. januára 2011 Elektrina a elektrická energia od Energia.skSITA

ČEPS predstavil svoj investičný plán do roku 2023

ČEPS chce investovať do prenosovej sústavy 60 mld. českých korún (cca.2,43 mld.eur) do roku 2023. Prostriedky by mali smerovať aj do obnovy vedenia, ktoré boli postavené prevažne v 70. rokoch minulého storočia. ČEPS chce s pomocou investícií takisto zjednodušiť medzinárodný obchod s elektrinou. V minulom roku firma investovala do obnovy a rozvoja prenosovej sústavy viac ako 2,5 mld. českých korún (cca. 101 mil.eur)

ČEPS počíta s tým, že v rokoch 2011 až 2023 sa postaví päť nových rozvodní 400 kV. Dnes ich je v Českej repubike celkom 24. Český prevádzkovateľ siete chce tiež vybudovať 675 kilometrov nových vedení 400 kV, čo predstavuje 20 % rozšírenie prenosovej sústavy. Hlavným zdrojom pre financovanie investícií bude vlastný zisk, kapitál od cudzích investorov a dotácie Európskej únie.

V prvom polroku 2010 zvýšil ČEPS svoj zisk o 87 % na 1,62 mld. českých korún (cca. 65,7 mil.eur). Tržby sa zvýšili o 521 miliónov na 7,74 mld. korún (cca. 314 mil.eur).

ČEPS je jedinou spoločnosťou v Česku s licenciou na prenos elektrickej energie. Jej vlastníkom je štát. ČEPS prevádzkuje sústavy najvyššieho napätia v celkovej dĺžke viac ako 4.000 kilometrov.

ČTK, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.