Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Ceny pohonných hmôt by mali v najbližšom období v SR stagnovať alebo len mierne rásť
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
benzin.sk
13. mája 2019 Plyn a ropa od Energia.skSITA

Ceny pohonných hmôt by mali v najbližšom období v SR stagnovať alebo len mierne rásť

Od začiatku tohto roka je totiž hodnota severomorskej ropy Brent vyššia približne o 30 % a drží sa nad 70-dolárovou hranicou. Konštatovala to analytička Poštovej banky Lucia Dovalová. Zároveň dodala, že ceny benzínu a nafty minulý týždeň stúpli.

Priemerné ceny pohonných látok v minulom týždni (18. týždeň) v porovnaní s predchádzajúcim týždňom išli opäť nahor. Cena 95 oktánového benzínu vzrástla o 1,6 %. „Ide tak o ďalšie zvýšenie cien po 11-týždňovej šnúre rastu, ktorý minulý týždeň prerušila stagnácia cien. Od začiatku tohto roka tento benzín na našich pumpách zdražel o 14,4 %,“ ozrejmila Dovalová. Cena 98 oktánového benzínu v porovnaní so 17. týždňom vzrástla taktiež o 1,6 %. „Aj pri tankovaní nafty sme si priplatili o jedno percento viac, no v porovnaní s úvodom roka je drahšia o 8,2 %. Rast cien benzínov nadväzuje na vývoj cien na ropnom trhu,“ dodala Dovalová.

Podľa údajov Štatistického úradu SR priemerná cena 95-oktánového benzínu od začiatku roka vzrástla na Slovensku o 0,178 eura za liter, 98-oktánového o 0,189 eura a nafty o 0,096 eura. „Vo všeobecnosti smerom nahor tlačí ropu hlavne rozhodnutie kartelu OPEC o obmedzovaní svojej produkcie, prepad ťažby vo Venezuele, nestabilná politická situácia v Líbyi, výpadok iránskej produkcie a momentálne aj zastavené dodávky z Ruska z dôvodu kontaminovanej ropy organickým chlórom,“ uzavrela Dovalová.

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.