Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
grid and wind turbines
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com/the russians are here (licencia creative commons)
7. júna 2012 Elektrina a elektrická energia od Energia.skTASR

Ceny elektriny v Nemecku už nemôžu rásť

Minister dodal, že diskusii o tomto programe zatiaľ chýba úprimnosť. Ceny elektrickej energie totiž budú rásť v súvislosti s dotáciami, ktoré dostávajú jej producenti z ekologických zariadení.

Cena elektriny sa nedá presne predpovedať nikdy a najmä nie v období, keď treba masívne investovať do skvalitnenia a zvýšenia kapacity prenosovej sústavy a konvenčných elektrární. Subvencie sa musia poskytovať tak, aby sa cena elektriny udržala na správnej úrovni a nedošlo k ohrozeniu konkurencieschopnosti nemeckého priemyslu.

V Nemecku po katastrofe jadrovej elektrárne v japonskej Fukušime vlani v marci už natrvalo odpojili od siete osem najstarších blokov zo 17.

Minister životného prostredia Peter Altmaier vo vystúpení na konferencii povedal, že úspešná prestavba energetického sektora „rozhodne o nemeckej povesti ako poprednej priemyselnej veľmoci“. Altmaier uviedol, že počas slnečných dní, hoci je vietor slabý, ekologické zariadenia sú už schopné zabezpečiť momentálne neenergetické potreby krajiny.

Tento rok sa pokračuje v inštalovaní solárnych panelov a veterných generátorov a ich výkon dosiahne nový rekord. Solárne panely v Nemecku vytvoria „svetový rekord“ v produkcii elektrickej energie. Je ekvivalentom výkonu 20 jadrových blokov, aj dosahuje takmer polovicu aktuálnej spotreby krajiny.

Iná situácia je vtedy, keď sa slnko skrýva za oblakmi, alebo v noci. Altmaier priznal, že zabezpečenie dostatku elektriny pre také podmienky je ťažkou časťou vládneho programu. Ubezpečil, že Nemecko bude mať vždy dostatok dosť klasických pohotovostných energetických kapacít.

Vietor, slnko a iné obnoviteľné zdroje energie vyrábajú v Nemecku momentálne 20 % elektriny. Do 10 rokov sa ich podiel na ročnej spotrebe zvýši na vyše 30 % a v roku 2050 bude 80 %.

Vláda však teraz musí vypracovať stratégiu, ktorá udrží klasické elektrárne ako záložné. V posledných rokoch sa totiž v dôsledku priority ekologických energetických kapacít ich ziskovosť stratila. Majitelia pohrozili, že niektoré z nich zatvoria.

Rösler však upozorňuje, že sa v krajine už nebudú môcť zvyšovať subvencie výrobcom energie, ktoré by viedli k ďalšiemu zdražovaniu elektriny. To by postihlo rodiny s nízkymi príjmami. Mohli by žiadať, aby sa dotovali aj ich účty za elektrinu.

Teraz sa v Nemecku získavajú prostriedky na subvencie ekologických zariadení hlavne osobitnou daňou, ktorá sa prejavuje v cene elektriny. Daň rastie už niekoľko rokov a vlani vytiahla z účtu štvorčlennej rodiny priemerne 157 eur.

Zdroj: TASR , energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.