Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
PV panely
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com / U.S. Army Environmental Command (licencia Creative Commons)
9. januára 2011 Ostatné od Energia.skSITA

Centrum pre výskum OZE chce poskytovať služby aj pre verejnosť

Pondelok – 3.1.2011

Slovensko:

V Novom roku sa na Slovensku mení spôsob financovania núdzových zásob ropy. Novelou zákona sa zavádza nový príspevok, ktorý budú odvádzať subjekty dovážajúce ropu a ropné výrobky z tretej krajiny na Slovensko. Zákon sa vzťahuje rovnako aj pre členské krajiny EÚ. (viac informácií)

Od 1. januára 2011 sa na Slovensku zrušilo oslobodenie od spotrebnej dane z uhlia a zemného plynu za účelom výroby tepla. Rovnako sa ukončilo aj daňové zvýhodnenie stlačeného zemného plynu v doprave (CNG). V dôsledku novelizácie získa štátny rozpočet dodatočné financie vo výške 8,6 mil. eur v roku 2011. (viac informácií)

Svet:

Rusko v roku 2010 vyťažilo najviac ropy v postsovietskej ére. Ťažba v krajine zaznamenala medziročný nárast o 2,2 %, ročný objem tak predstavoval celkom 505,19 ton tejto suroviny. V Novom roku ruské úrady prognózujú mierny pokles produkcie. V minulom roku medziročne stúpla aj ťažba zemného plynu o zhruba 12 %.  (viac informácií)

Utorok – 4.1.2011

Slovensko:

Pred rokom sa v Bratislave vytvorilo Národné centrum pre výskum a aplikácie obnoviteľných zdrojov. Je jedno zo šiestich centier excelentnosti. Centrum spája štyri fakulty Slovenskej technickej univerzity (STU). Prioritné sa orientuje na výskum v oblasti biomasy a slnečnej energie. V prvej fáze prišlo k nákupu technologického vybavenia a prístrojov, v druhej k vytvoreniu strediska na zodpovedajúcej úrovni. Postavila sa bioplynová stanica, v štádiu príprav je výstavba fotovoltaickej elektrárne a uvažuje sa aj o veternej elektrárni. V pláne centra je aj rozvíjanie poradenskej činnosti pre širokú verejnosť. Záujem o vstup do centra excelentnosti prejavilo niekoľko domácich aj zahraničných súkromných spoločností. Štrukturálne fondy predstavujú pre slovenský výskum šancu, ale špecifickou prekážkou v slovenských podmienkach zostáva neprimerane vysoká miera byrokracie. Pri zakladaní centra stála aj Slovenská organizácia pre výskumné a vývojové aktivity (SOVVA). (viac informácií)

Európska únia:

Členským krajinám Európskej únie sa do roku 2020 podarí splniť svoje záväzky v oblasti OZE, vypláva to zo štúdie Európskej asociácie pre veternú energiu (EWEA). Nepodarí sa to pravdepodobne len dvom krajinám – Taliansku a Luxembursku. Najrozšírenejším druhom zelenej energie sa má stať veterná energia. Má tvoriť približne 14 % celkového dopytu po elektrickej energie. Na Slovensku by mal podiel OZE podľa štatistík EWEA tvoriť 15,3 %, čím by sa prekonal oficiálny záväzok o 1,3 %. (viac informácií)

Svet:

Čína vraj objavila revolučnú metódu spracovania jadrového odpadu. Má umožniť jeho opätovné využitie v palivových tyčiach a je mnohonásobne účinnejšia ako doteraz. Podľa Pekingu je objav výsledkom 24 rokov výskumu. (viac informácií)

Streda – 5.1.2010

Slovensko:

Pri Leviciach sa má postaviť akumulačná vodná elektráreň s inštalovaným výkonom 57,93 MW. Náklady súkromného investora by mali dosiahnuť 150 mil. eur. Začiatok stavebných prác je naplánovaný na rok 2013 a ich ukončenie o päť rokov neskôr. (viac informácií)

Minister hospodárstva Juraj Miškov zvažuje možný odpredaj časti jadrovej a vyraďovacej spoločnosti (JAVYS). Ako uviedol, cieľom je zlepšenie hospodárenia spoločnosti. Podľa bývalého šéfa rezortu hospodárstva by išlo o chybný krok. Jednotné v tejto otázke zatiaľ nie sú ani strany vládnej koalície. (viac informácií)

Európska únia:

V roku 2010 zmenilo v Českej republike dodávateľa elektrickej energie doteraz rekordných 249.000 odberateľov. Z toho 184.000 zákazníkov pochádzalo z radov domácností. (viac informácií)

Štvrtok – 6.1.2011

Slovensko:

Kontrola Národného inšpektorátu práce (NIP) odhalila v jadrových elektrárňach Mochovce a Jaslovské Bohunice viacero nedostatkov. Porušenia sa netýkali priamo Slovenských elektrární, ale dodávateľov prác a obslužných činností, ktorí s firmou spolupracujú. Inšpektori práce totiž nekontrolujú priamo jadrové zariadenia (to je úloha Úradu pre jadrový dozor), ale iba tzv. sekundárny okruh, teda firmy, ktoré zabezpečujú obslužné činnosti pre atómové elektrárne. (viac informácií)

Európska únia:

Na konci roka 2010 boli v Českej republike pripojené do siete fotovoltaické elektrárne s celkovým inštalovaným výkonom 1.650 MW. Ide tak o štvornásobný nárast oproti predchádzajúcemu roku. (viac informácií)

Piatok – 7.1.2011

Európska únia:

Česká Škoda Power získala zákazku v Izraeli. Stane sa dodávateľom zariadení pre paroplynovú elektráreň južne od Tel Avivu v hodnote niekoľko sto miliónov českých korún. Konkrétne ide o dve turbosústroje s príslušenstvom s jednotkovým výkonom 140 MW. Predpokladaný termín uvedenia do prevádzky je rok 2013. (viac informácií)

Svet:

Gazprom je skorumpovaná spoločnosť, vyplynulo z tajných dokumentov amerických diplomatov zverejnených na portále WikiLeaks. Konkrétne ide o uniknutú korešpondenciu amerického diplomata Johna Beyrleho z roku 2009. Vyplýva z nej, že premiér Vladimír Putin umožňuje skorumpovanej ruskej elite parazitovať na výnosoch z predaja energií. Americké depeše tiež opakujú názor mnohých západných aj ruských analytikov. Vedenie Gazpromu podľa nich mylne interpretovalo trhový vývoj, keď vsadilo na rastúci európsky dopyt. Stal sa presný opak a Európu zasiahla hospodárska kríza. Gazprom odmietol obsah uniknutých depeší komentovať. (viac informácií)

Masový rozmach elektromobilov je aj napriek veľkým investíciám automobiliek do ich rozvoja v najbližšej budúcnosti málo pravdepodobný. Vyplýva to z výsledkov prieskumu medzi manažérmi najväčších svetových automobiliek. (viac informácií)

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.