Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
emisie
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com/Senor Codo (licencia Creative Commons)
27. novembra 2011 Ostatné od Energia.skSITA

Cena emisných povoleniek sa prepadla na nové minimum: Sedem eur

V ostatnom týždni sa hodnota emisných povoleniek na trhu prepadla o viac ako 25 percent. V porovnaní s ich hodnotou z júna 2011 je súčasný stav prepadom až o 60 percent. Analytici varujú, že emisnému trhu hrozí krach.

V piatok (25.11.) dopoludnia cena spadla na 6,98 eur na tonu, neskôr sa obchodovanie uzatváralo na hodnote 7,05 eur za tonu. Pokiaľ ide o ofsetové povolenky, získané podporou akreditovaných projektov v rámci CDM (Mechanizmu čistého rozvoja Kjótskeho protokolu), tie spadli v piatok o 15 percent na hodnotu 4,60 eur za tonu.

Agentúra Reuters s odvolaním sa na analytikov tvrdí, že trh s povolenkami v súčasnom stave je bezvýznamný, pokiaľ ide o jeho primárny cieľ, pre ktorý v roku 2005 vznikol – motivovať krajiny k znižovaniu miery produkcie emisií. Minimálna cenová úroveň, ktorá núti priemysel znižovať vlastnú emisnú náročnosť, je 20 eur za tonu.

Pokiaľ príde ďalšia vlna hospodárskej recesie v Európe, množstvo emisných povoleniek na trhu bude vyššie ako ich skutočná potreba v priemyselnej výrobe. Ak sa nepodniknú žiadne politické opatrenia, takáto situácia bude i naďalej tlačiť na pokles ceny povoleniek.

Za ostatné mesiace ceny povoleniek klesli viac razy. To piatkové je však najdrastickejšie a môže spôsobiť poškodenie obchodného mechanizmu. V minulosti povesť obchodovania s emisiami podkopávali nielen cenové prepady, ale aj krádeže povoleniek, daňové podvody a vôbec spornosť ich prínosov pre životné prostredie.

Podľa pravidiel EÚ musia členské krajiny polovicu výnosov z emisií investovať do projektov na znižovanie emisnej náročnosti svojho hospodárstva, ostatnú polovicu môžu použiť na iné projekty podľa svojho uváženia.

ČTK, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.