Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Holjenčík na ÚRSO - energia.sk
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Jozef Holjenčík (ÚRSO) oznamuje ceny elektriny a zemného plynu pre rok 2014. Foto: Michal Jesenič/energia.sk
28. novembra 2013 Elektrina a elektrická energia od Energia.skSITA

Cena elektriny v budúcom roku klesne o 7 %, mierne zlacnenie čaká aj plyn

Predseda Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) Jozef Holjenčík dnes na tlačovom brífingu oznámil, že v budúcom roku klesne pre slovenské domácnosti cena elektriny i zemného plynu. Maximálna cena elektriny sa zníži v priemere o 7 %. Pri zemnom plyne poklesne priemerná cena dodávky pre domácnosti o 0,23 %. Cenové konania pre všetky teplárenské podniky sa ešte neukončili, ale očakáva sa, že ceny tepla na budúci rok by mali zostať na stabilnej úrovni.

Pokles cien elektriny o 7 % je dôsledkom prepadu cien silovej elektriny na veľkoobchodných trhoch a zmeny v regulovaných poplatkoch. Ako vysvetlil Holjenčík na modelových príkladoch, odberateľ s tarifou D1 by mal ušetriť v v priemere 11 eur za rok. V prípade tarify D2 môže ročná úspora dosiahnuť až 55 eur. Ak odberateľ využíva elektrinu na vykurovanie, v porovnaní s priemernými cenami v minulom roku môže zákazník ušetriť až 200 eur ročne.

Tarifa za prevádzkovanie systému sa zvýši

Zlacnenie priemernej ceny mohlo byť podľa Hojenčíka ešte výraznejšie, keby sa do štruktúry koncovej ceny nepremietla tarifa za prevádzkovanie systému (TPS). Je jednou z celkovo šiestich zložiek, z ktorých sa skladá integrovaná cena elektriny. Cieľom TPS je na jednej strane financovať fungovanie trhu s  elektrickou energiou, na strane druhej podporovať tie odvetvia, ktoré vláda SR určí za strategické.

Zahŕňa predovšetkým podporu výroby z OZE, vysoko účinnú kombinovanú výrobu elektrickej energie a tepla, podporu ťažby hnedého uhlia, ako aj náklady Organizátora krátkodobého trhu s elektrinou (OKTE). Oproti minulému roku stúpne TPS o viac ako 3 eurá za megawatthodinu. Holjenčík zdôraznil, že cenové konanie ešte nie je ukončené. Existuje ale vysoký predpoklad, že úroveň TPS dosiahne v budúcom roku úroveň 19 eur za MWh. Pod nárast TPS sa podľa Holjenčíka podpísala najmä výroba elektriny z domáceho uhlia, ale aj nárast pripájania bioplynových staníc do elektrizačnej sústavy. 

Vľavo Jozef Holjenčík na brífingu ÚRSO. Foto:Michal Jesenič/energia.sk

Maximálnu cenu elektriny určuje ÚRSO aj pre malé priemyselné podniky s ročnou spotrebou do 30-tisíc kWh. Ako informoval Holjenčík, cena pre týchto odberateľov sa zníži v priemere o 6,5 %. Pod reguláciu už nespadajú veľké priemyselné podniky. Dá sa ale predpokladať, že elektrina klesne aj pre týchto odberateľov, lebo regulačný úrad oznámil zmenu vo výške sieťových poplatkov.

Na západnom Slovensku klesne odberateľom  pripojeným do siete veľmi vysokého (VVN) a vysokého napätia (VN) cena sieťových poplatkov od 10 do 13 %. V regióne stredného Slovenska sa podľa Holjenčíka očakáva pokles od 10 až 15 %. Odberateľom na území východného Slovenska sa zníži cena sieťových poplatkov klesnúť od 3,35 až 10,2 %.

Cena integrovanej ceny už nezávisí od regulačného úradu, ale od toho, ako výhodne sa podarí veľkým podnikom uzavrieť zmluvu o dodávke elektriny pre rok 2014. „Úrad vytvoril pre podnikateľov dobré východiská na zníženie koncovej ceny,“ dodal Holjenčík.

Mierny pokles cien zemného plynu

Domácnosti sa môžu tešiť aj na lacnejšie ceny zemného plynu. Priemerná cena za dodávku plynu pre domácnosti poklesne oproti priemernej cene z minulého roka o 0,23 %. Zmení sa aj variabilná sadzba za dodávku plynu pre malé podniky. Priemerná cena za dodávku plynu pre malé podniky v roku 2014 tak poklesne o 6,53 %, spresnil Holjenčík.

Na rozhodnutie ÚRSO o cene zemného plynu v budúcom roku reagoval aj Slovenský plynárenský priemysel (SPP). „Napriek tomu, že toto rozhodnutie je veľmi podobné nášmu cenovému návrhu, je potrebné podčiarknuť, že nové ceny plynu absolútne nezodpovedajú ekonomickej realite. S metodikou, ktorú pri svojom rozhodnutí uplatnil regulačný úrad, preto nemôžeme súhlasiť. Vzhľadom na to, že nové ceny nepredstavujú výraznú odchýlku od návrhu schváleného akcionármi, spoločnosť ich bude rešpektovať a nebude proti rozhodnutiu podnikať žiadne následné kroky,“ uviedol pre energia.sk hovorca spoločnosti Peter Bednár.

Ceny tepla by sa meniť nemali

V teplárenstve sa v budúcom roku očakávajú stabilné ceny tepla. ÚRSO je aktuálne v procese finalizácie cenových konaní za výrobu, distribúciu a dodávku tepla. Podľa predbežných informácií variabilná zložka ceny poklesne v priemere o 3 %, fixná zložka z dôvodu klesajúceho odberu tepla stúpne o 2 až 3 %. Ako doplnil Holjenčík, na konečnú cenu tepla pre väčšinu domácností by to nemalo mať vplyv a cenu tepla očakáva na stabilnej úrovni.

Cena za vodné a stočné pôjde hore

V nasledujúcom roku si domácnosti priplatia za výrobu a dodávku pitnej vody. Priemerná ročná cena vodného za zvýši o 1 %, cena stočného porastie v priemere o 1,3 %. „Trojčlenná rodina, ktorá ročne spotrebuje 110 m3 vody zaplatí o 2,52 eur viac ako v tomto roku,“ uzavrel Holjenčík.

© energia.sk

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.