Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Potrubia plynu - YMS/Eustream
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Plynárenský uzol
17. septembra 2015 Ostatné od Energia.skSITA

Celoeurópska aukčná platforma pre Eustream funguje v testovacej prevádzke

Foto: YMS/ Eustream

Najnovšie zmeny v legislatíve EU pridali manažérom prepravného plynovodu Eustream ďalšiu náročnú agendu – napojiť obchodovanie s prepravnou kapacitou na novú európsku aukčnú platformu. „Doteraz Eustream kapacitu plynovodov predával výhradne cez vlastný obchodný dispečing yCapacity. Od októbra 2015 sa už bude obchodovať na otvorených aukciách v celoeurópskom rozmere. Zmení to nielen obchodovanie, ale aj cenovú politiku či obchodné podmienky“, komentuje najväčší posun k spoločnému európskemu trhu s plynom Radoslav Béreš, riaditeľ Divízie sieťových odvetví YMS, a.s.

„Napojenie na európsku obchodnú platformu Prisma sme zverili do rúk YMS, ktorá pre nás spravuje dispečing už 10 rokov, má potrebné know-how a do detailov pozná plynárenskú obchodnú problematiku. Do začiatku októbra bude napojenie bežať v pilotnej prevádzke, po spustení sa začne prepájanie na ďalšie dve platformy – poľskú a maďarskú“, upresňujú postup prác vedúci komerčného dispečingu, Jaroslav Macák a vedúci rozvoja zmluvných vzťahov, Marek Lendvorský, zo spoločnosti Eustream. V horizonte niekoľkých rokov tak YMS umožní Eustreamu predávať kapacitu vo viacerých nezávislých európskych platformách.

Tím YMS využil aukčný princíp pre Eustream aj pri tvorbe nástroja na tzv. obchodné vyvažovanie plynovodu. „Pokiaľ sa stane, že množstvo plynu, ktoré sa do plynovodu na vstupnom bode vpustí nesúhlasí s množstvom, ktoré sa na výstupe vypustí, obchodný dispečer vyhlási bleskovú aukciu na vyrovnanie tohto rozdielu, ktorej sa môže zúčastniť ktorýkoľvek oprávnený hráč“, vysvetľuje Jaroslav Macák. V minulosti by rozdiel musel vyrovnať obchodník, ktorý ho spôsobil. Dnes sa vďaka aukcii môže o každú obchodnú príležitosť uchádzať ktorýkoľvek z obchodníkov.

Oba „aukčné“ projekty znamenali vysoko odborné zásahy do hĺbkového nastavenia yCapacity. „Pre európsku aukčnú platformu sme vytvorili kompletný paralelný systém obchodovania a pre vyvažovaciu aukčnú platformu zasa prepracovali celý systém výpočtu prepravných množstiev“, uzatvára tému prevádzkový riaditeľ a šéf tímu yCapacity YMS, Marek Ivaňák.  

© energia.sk (text pripravený v odbornej spolupráci so spoločnosťou YMS)

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.