Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
electricity grid
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com/ james_jhs (licencia Creative Commons)
22. decembra 2011 Elektrina a elektrická energia od Energia.skTASR

Bulharsko získalo takmer 50 mil. eur z predaja podielov v energetických firmách

EVN, ktorá už kontroluje obe distribučné firmy, kúpila takmer celé zvyšné podiely (po 33 %) v nich. Predaj podielov sa uskutočnil prostredníctvom sofijskej burzy. Príjem pôjde do štátnej pokladnice a pomôže Bulharsku udržať pod kontrolou deficit.

„Dnešný úspech je výsledkom serióznej práce. Je tiež dobrým znamením pre očakávané vstupy na burzu ďalších energetických distribučných spoločností,“ uviedol šéf burzy Vasil Golemanski.

Bulharsko malo v pláne získať za podiely v EVN Bulgaria Power Distribution a EVN Bulgaria Power Supplying celkovo minimálne 78,4 milióna BGN. Dnešný predaj bol najväčšou verejnou ponukou na burze v Sofii od roku 2005. Z celkovo 112.795 akcií spomínaných firiem, ktoré sa dnes predali, kúpili len 3095 iní investori než EVN.

Rakúska EVN dnes zvýšila svoj podiel v EVN Bulgaria Power zo 67 % na 97,75 % a v EVN Bulgaria Power Supplying na 99,73 %. „Rozhodnutie zúčastniť sa na dnešnom predaji bolo výsledkom našej prítomnosti na bulharskom trhu v uplynulých siedmich rokoch. Potvrdzuje dlhodobosť záväzkov EVN v bulharskom energetickom sektore,“ uviedol regionálny manažér rakúskej spoločnosti Jörg Sollfelner.

TASR, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.