Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
plynovod PL LI
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com/ Arthur Chapman (licencia Creative Commons)
1. marca 2012 Plyn a ropa od Energia.skTASR

Bulharsko a Rusko sa pokúsia urýchliť projekt Južný prúd

Ruský štátny energetický koncern Gazprom už v januári avizoval, že chce urýchliť začiatok výstavby plynovodu, ktorý bude obchádzať územie Ukrajiny.

„Naším spoločným cieľom je dokončiť prípravné práce tak, aby sme v novembri mohli prijať konečné investičné rozhodnutie o bulharskej prípojke,“ povedal generálny riaditeľ Gazpromu Alexej Miller.

Južný prúd má prepravovať plyn do Európy mimo územia Ukrajiny. Je rivalom projektu Európskej únie Nabucco, ktorý má privádzať do Európy plyn z oblasti Kaspického mora a znížiť tak jej závislosť od dodávok komodity z Ruska.

Bulharsko, ktoré pokrýva takmer celú svoju spotrebu plynu dodávkami od Gazpromu, dúfa, že vďaka účasti na projekte získa zľavu z ceny komodity. Jeho súčasný kontrakt s Gazpromom koncom roka vyprší a rokovania o novej zmluve by sa mali začať už o mesiac alebo o dva.

Najchudobnejší člen EÚ dováža z Ruska približne 2,8 miliardy m3 plynu ročne. V súčasnom 1. štvrťroku 2012 mu Gazprom účtoval 500 USD (371,94 eura) za 1.000 m3 komodity.

Kapacita Južného prúdu bude zhruba 63 miliárd m3 plynu ročne a už v roku 2015 by mal začať s dodávkami ruského plynu na juh Európy. Gazprom má v projekte 50-% podiel a investícia by mala podľa odhadu byť viac ako 15 miliárd eur. Talianska spoločnosť Eni vlastní ďalších 20 % a francúzska firma EDF a nemecký Wintershall majú každý 15-% podiel v Južnom prúde.

Zdroj: TASR

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.