Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
€bankovky - Európska komisia
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Ilustračná snímka
19. októbra 2015 Elektrina a elektrická energia od Energia.skSITA

Budúcoročný rozpočet ÚRSO má byť cez 5 miliónov eur

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví má mať budúci rok na svoje výdavky k dispozícii sumu až 5 043 127 eur. Uvádza sa to v aktuálnom znení návrhu zákona o rozpočte na rok 2016. Pre porovnanie – je to viac ako má dostať kancelária prezidenta alebo kancelária Ústavného súdu, menej ako Úrad pre verejné obstarávanie.

V staršom znení návrhu rozpočtu verejnej správy pre roky 2016 – 2018 sa pritom hovorilo o sume 3,32 mil. eur. V tomto roku sa ÚRSO pri bežných výdavkoch muselo „uskromniť“ len so sumou 3,27 mil. eur.

Zákon o rozpočte definitívne odklepnú až poslanci v parlamente. Ak by došlo k navýšeniu podľa návrhu ministerstva financií zo 6. októbra, ÚRSO by si oproti tomuto roku polepšilo o viac než 1,8 mil. eur. Príjmy úradu, napr. z pokút alebo inej činnosti, pritom majú zostať na úrovni cez 1 milión eur.

Sumy príjmov a výdavkov z posledných rokov sú v tabuľke:

Zdroj: ÚRSO

V auguste tohto roka predseda ÚRSO Jozef Holjenčík požiadal premiéra o navýšenie rozpočtu pre budúci rok. Robert Fico následne pre médiá uviedol, že dôvodom navýšenia má byť to, aby úrad mohol „objektívne ohodnotiť majetok distribučných spoločností“, konkrétne v sektore elektriny a plynu, keďže firmy si do nákladov dávajú fiktívne položky a dochádza k preceňovaniu majetku. To má vplyv aj výšku sieťových poplatkov.

„O rozpočte, ktorý ešte nie je schválený, je predčasné sa baviť. Bude lepšie, ak mi túto otázku položíte, až potom, keď budú čísla jasné,“ reagoval hovorca ÚRSO Miroslav Lupták na otázku nášho portálu o navyšovaní rozpočtu. Nevyjadril sa ani k tomu, prečo sa navyšovali rozpočty v predchádzajúcich rokoch a aké aktivity sa z dodatočných financií pokrývali/pokrývajú.

© energia.sk

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.