Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Elektrická sieť - stĺpy
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com / Argonne National Laboratory (licencia Creative Commons)
6. augusta 2012 Elektrina a elektrická energia od Energia.skSITA

Budovanie prenosových sietí v Nemecku podľa agentúry stagnuje

„Rozširovanie vysokonapäťovej siete sa musí bezodkladne urýchliť. Doterajšie chabý rozvoj je dôkazom naliehavej potreby konať,“ povedal Homann podľa agentúry Reuters.

Agentúra uviedla, že z 1.834 kilometrov vysokonapäťového vedenia, ktorého výstavba bola v roku 2009 vyhlásená za prioritu, sa vybudovalo len 214 kilometrov. Od tohtoročného mája sa navyše akýkoľvek postup zastavil. Kancelárka Angela Merkelová pritom ešte v apríli na návšteve Prahy vyhlásila, že Nemecko zrýchľuje schvaľovacie konanie pre výstavbu svojich sietí, aby vyriešilo problémy s náhlymi presuny energie zo svojich obnoviteľných zdrojov do Česka.

Po politickom rozhodnutí Berlína odstaviť všetky jadrové elektrárne do roku 2022 musí Nemecko budovať a modernizovať nové prenosové siete, ktoré by umožnili smerovať elektrinu z veterných parkov u Severného mora na priemyselný juh krajiny. Prevádzkovatelia sietí odhadujú, že počas desiatich rokov k tomu bude potrebné investovať vyše 30 miliárd eur.

Veľkým problémom je najmä schvaľovanie nových línií, ktorých trasy narážajú na odpor miestnych obyvateľov. Prevádzkovateľa sietí tiež odrádzajú od výstavby povinnosť odškodniť vlastníkov veterných elektrární za prerušenie prenosu.

Zdroj: ČTK, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.