Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Wingas - WIngas
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Wingas
16. mája 2017 Plyn a ropa od Energia.skSITA

Bude Wingas partnerom Slovana aj v novej sezóne KHL?

HC Slovan Bratislava patrí k tímom s najnižším rozpočtom v KHL. V ostatných rokoch sužovali klub finančné problémy, ktoré ohrozovali zotrvanie belasých v nadnárodnej súťaži. V minulosti sa o pomoc prihováral premiér Robert Fico na návšteve Vladimira Putina v Moskve. Záväzky voči hráčom si klub neplnil ani v minulej sezóne, záchranou sa stal až nový generálny partner Wingas.

Spoločnosť Wingas sa primárne zaoberá veľkoobchodom s plynom. Vlastnícky patrí do sféry vplyvu Gazpromu. Na nemeckom trhu má podiel približne 20 %. Pôsobí však aj v iných európskych krajinách, predovšetkým v Belgicku, Dánsku, Francúzsku, Veľkej Británii, Rakúsku, Holandsku či Česku.

Finálny verdikt sa blíži

Momentálne sa rozhoduje o predĺžení reklamnej zmluvy so Slovanom. Všetky kluby KHL musia pred začiatkom novej sezóny predložiť doklady o finančnej pripravenosti. „Zatiaľ nie je o ničom rozhodnuté, ale Slovan predstavuje zaujímavý sponzoring. Je to silná značka a to nielen na Slovensku, ale tiež v okolitých regiónoch,“ uviedol pre náš portál Nicholas Neu, šéf komunikácie Wingasu.

Ako upozornilanalytik Karel Hirman, sponzorská zmluva pre HC Slovan vyvolávala viacero otáznikov. Wingas nemá na slovenskom trhu zásadné aktivity. V KHL momentálne nepôsobí žiadny klub sídliaci v Nemecku, teda z pohľadu biznisu pre Wingas kľúčovom trhu. KHL navyše v Nemecku netrhá rekordy sledovanosti, v popularite jasne dominuje domáca súťaž DEL.

Hirman vo svojom príspevku poukázal ešte na jednu súvislosť. „Najväčším paradoxom je to, že táto spoločnosť, hoci nepriamo, súvisí s projektmi plynovodov Nord Stream1 aj 2, ktoré Gazprom za masívnej politickej podpory Moskvy a jeho nemeckej loby na čele s exkancelárom Schröderom pretláča na úkor doterajšieho ukrajinsko-slovenského tranzitného koridoru,“ zdôraznil. 

Hokej a kapacity pre Nord Stream 2

Wingas už zabezpečil dodávky plynu aj pre niekoľkých zákazníkov zo Slovenska. Tunajší trh považujú za zaujímavú príležitosť. „Okrem toho, Slovensko je jednou z najdôležitejších prepravných trás pre ruský plyn do Európy a takisto významným hubom pre dodávky plynu do Rakúska a Česka, kde si Wingas za poslednú dekádu vybudoval silnú pozíciu,“ dodal Neu.

Slovensko je kritikom projektu Nord Stream 2. Ak by naozaj došlo k odklonu prepravy cez územie Ukrajiny, domáci prepravca by stratil časť svojich príjmov. Tejto situácii sa Eustream snaží prispôsobiť, v apríli podpísal s Gazprom Exportom novú rámcovú dohodu o preprave plynu do roku 2050. Tento kontrakt sa všeobecne vníma ako príprava na tok plynu cez potrubia Nord Stream 2. Ako sme nedávno informovali, Gazprom skúpil existujúcu aj plánovanú prepravnú kapacitu v smere z Nemecka cez Českú republiku na Slovensku do roku 2039.

V tomto kontexte dáva partnerstvo Wingasu s bratislavským klubom zmysel. Okrem HC Slovan bol Wingas v uplynulej sezóne KHL tiež hlavným sponzorom Dinama Riga a HC Viťazu Čechov. Podporuje aj druholigový EC Kassel Huskies, ktorý sídli v domovskom meste spoločnosti.

© energia.sk

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.