Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Svietiaca žiarivka / žiarovky
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: istockphoto.com (licencia pre energy online
27. decembra 2010 Elektrina a elektrická energia od Energia.skTASR

Brusel: Žiarivky môžu ohroziť zdravie detí

Bruselskí politici varujú rodičov: Nedávajte žiadne úsporné žiarivky do detských izieb; nachádza sa v nich priveľa ortuti. A chcú dosiahnuť ešte viac. Od Európskej komisie (EK), aby rozhodla o ich stiahnutí z trhu a o zrušení rozhodnutia o zákaze výroby a predaja klasických žiaroviek.

Predseda vplyvného priemyselného výboru Európskeho parlamentu (EP) Herbert Reul pre internetové vydanie Die Welt povedal, že urobí všetko pre to, aby sa staré hruškovité žiarovky dostali znovu na trh. Reulova požiadavka súvisí s výsledkom skúmania Nemeckého spolkového úradu pre životné prostredie (UBA). Úsporné žiarivky majú v blízkej budúcnosti úplne nahradiť tradičné žiarovky. Nové žiarivky však predstavujú vážne zdravotné riziko. Ak sa jedna z nich poškodí, povolený limit na množstvo ortuti v kubickom metri malej miestnosti sa zvýši z 0,35 mikrogramu 20-násobne. UBA upozorňuje, že od takých žiaroviek by mali byť čo najďalej najmä deti a nadchádzajúce mamičky.

Reul: Som za zákaz žiariviek a návrat žiaroviek

„Očakávam,“ povedal Reul, „že Európska komisia čo najskôr zruší zákaz predaja tradičných žiaroviek“. A opačne, podporuje, aby EK začala uvažovať o zákaze úsporných žiariviek. Okrem toho musí preskúmať, či sa úsporné svietidlá v súvislosti so svojimi rizikami pre zdravie ľudí vôbec majú dostávať do predaja.

Poslanec doplnil, že Komisia žiarivky podporila v rámci pomýlenej politiky ochrany ovzdušia, ktorá ich omylne označila za svoj symbol. Ale nové žiarivky neslúžia ani ochrane ovzdušia ani zdraviu ľudí, tvrdí Reul.

Podpredsedníčka EP: Nedávajte žiarivky do detských izieb

Podpredsedníčka EP Silvana Kochová-Mehrinová uviedla, že vzhľadom na to, že vedecké poznatky potvrdzujú škodlivosť úsporných žiariviek, EK musí presadiť zákaz ich používania najmä v domácnostiach. Staré dobré a obľúbené žiarovky sa nesmú stiahnuť z trhu pod zámienkou ochrany životného prostredia a ich nahradenia „produktmi ohrozujúcimi zdravie“. Ako matka radí ostatným rodičom s malými deťmi: „Nedávajte úsporné žiarivky do detských izieb“.

TASR, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.