Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
europska komisia
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com/ tiseb (licencia Creative Commons)
28. marca 2011 Plyn a ropa od Energia.skSITA

Brusel: Závislosť Európy od dovozu ropy sa zníži

Závislosť Európy od dovozu ropy by sa mala dramaticky znížiť. Sľubuje si to Európska komisia, ktorá v pondelok prijala stratégiu Doprava 2050. Tá by mala vytvoriť konkurencieschopný dopravný systém, vďaka ktorému sa zvýši mobilita, odstránia sa najväčšie prekážky v kľúčových oblastiach a podporí sa rast a zamestnanosť. Vďaka stratégii by mali podľa komisie do roku 2050 klesnúť emisie oxidu uhličitého v doprave o 60 %. Informovalo o tom zastúpenie komisie na Slovensku.

Na základe prijatej stratégie by mali európske krajiny do roku 2050 eliminovať v mestách vozidlá s konvenčným pohonom, dosiahnuť v leteckej doprave 40-percentný podiel udržateľných nízkouhlíkových palív, či znížiť emisie z lodnej dopravy aspoň o 40 %. Členské krajiny Európskej únie by taktiež mali zabezpečiť, aby sa na 50 % medzimestskej prepravy pasažierov a tovaru na stredné vzdialenosti začala namiesto cestnej dopravy používať železničná a vodná doprava.

„Cieľom je vytvoriť jednotný európsky dopravný priestor s konkurencieschopnejšou a úplne integrovanou dopravnou sieťou, ktorá prepojí rôzne druhy dopravy a umožní hĺbkovú zmenu dopravných modelov v osobnej i nákladnej doprave. Na tento účel sa v pláne navrhuje pre budúce desaťročie 40 konkrétnych iniciatív,“ uviedol podpredseda Európskej komisie zodpovedný za oblasť dopravy Siim Kallas.

Zdroj: (c) SITA

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.