Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
vlajka eu
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Ilustračná snímka: Vlajka Európskej únie. Zdroj: Flickr.com/rockcohen
9. novembra 2012 Ostatné od Energia.skTASR

Brusel začal antidumpingové vyšetrovanie zamerané na čínske solárne panely

Komisia bola nútená pristúpiť na tento krok po oficiálnych sťažnostiach zo strany priemyselného združenia EU ProSun, ktoré zastupuje vyše 20 európskych výrobcov solárnych panelov a príslušenstva.

EU ProSun v dokumente zaslanom 26. septembra EK upozornila na skutočnosť, že čínske solárne panely ohrozujú konkurencieschopnosť tohto sektora v Európe, pričom európski výrobcovia sú poškodzovaní lacnou konkurenciou, ktorá prospieva z neférových štátnych dotácií.

Ide zatiaľ o najvýznamnejšiu sťažnosť tohto druhu adresovanú EK, lebo celková hodnota dovozu čínskych solárnych panelov a komponentov do EÚ v roku 2011 predstavovala 21 miliárd eur.

Komisia uviedla, že vyšetrovanie potrvá trinásť mesiacov, počas ktorých budú oslovené všetky dotknuté strany, od európskych a čínskych výrobcov a dovozcov až po čínsku vládu. Ak by sa počas vyšetrovania zistilo, že ide o prípad nedovolenej štátnej pomoci, EK môže už v lehote do 9 mesiacov od začatia vyšetrovania (august 2013) zaviesť provizórne antidumpingové opatrenia voči čínskej strane.

Výrobcovia solárnej technológie zastúpení združením EU ProSun vyrábajú vyše 25 % výrobkov tohto druhu v priestore EÚ.

TASR, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.