Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Jeseň - dom 1
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com / Hamed Saber (licencia Creative Commons)
9. novembra 2010 Efektívnosť v energetike od Energia.skTASR

Brusel: EÚ plynová kríza túto zimu nečaká

Európu túto zimu nečaká plynová kríza podobná tej z januára 2009, tvrdí komisár EÚ pre energetiku Günther Oettinger: „Neobjavili sa žiadne signály krízy, máme dobré obchodné a politické vzťahy s Gazpromom a ruskou vládou,“ povedal pre agentúru Reuters.

Oettinger minulý týždeň navštívil Moskvu, kde ho, podľa vlastných slov, ruskí predstavitelia uistili o bezpečnosti dodávok plynu. Podľa komisára, „všetky zúčastnené strany vedia, že udalosti z roku 2009 poškodili všetkých“ a tiež imidž plynu ako dostupného zdroja energie.

Dodal, že EÚ má systém včasného varovania a stanovenú úroveň minimálnych zásob, ktoré majú pomôcť v prípade prerušenia dodávok plynu.

Slovenská poistka: Reverzný tok z Rakúska

Pokiaľ ide o bezpečnosť dodávok zemného plynu na Slovensko, tá sa posilnila minulý mesiac. 24. októbra 2010 sa dokončili úpravy na kompresorovej stanici v rakúskom Baumgartene. Tie umožnia, aby sa v prípade výpadku dodávok z východu mohol čerpať plyn z Rakúska (viac informácií).

Reverzný tok z Rakúska na Slovensko je nateraz možné v prípade potreby spustiť manuálne. Na budúci rok sa dokončia technické opatrenia, ktoré umožnia jeho automatizované spustenie.

Okrem možnosti pumpovať plyn z Rakúska má v prípade núdze slovenské plynárenstvo možnosť reverzne čerpať aj plyn z ČR. Po prvýkrát tiekol plyn z Čiech na Slovensko na sklonku spomenutej krízy v januári 2009.

Energia, TASR

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.