Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
britske libry
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com/Mukumbura (licencia Creative Commons)
9. februára 2011 Obnoviteľné zdroje OZE od Energia.skSITA

Britská vláda zvažuje zníženie dotácií pre veľké solárne elektrárne

Škrty v dotáciách pre veľké solárne elektrárne zvažuje aj britská vláda. Informáciu zverejnil minister pre energetiku a klimatické zmeny Chris Huhne. Obmedzením financií chce vláda predísť situácii, keď solárne elektrárne odčerpávajú dotácie pôvodne určené na podporu malých zariadení. Program má primárne podporovať malé komunitné projekty a domácnosti, nie solárne parky.

Dotácie v celkovej hodnote 60 miliónov libier sú však obmedzené pomerne veľkou kapacitou, a to 5 MW. V dôsledku toho o ne začali žiadať aj stavitelia veľkých solárnych elektrární. Štyri solárne parky už boli schválené v najslnečnejšej oblasti Británie, v Cornwalle a podobné návrhy zvažujú aj ďalšie tri grófstva.

Huhne v pondelok oznámil, že vláda vykoná revíziu celého programu. Pokiaľ sa ukáže, že veľké solárne elektrárne odčerpávajú príliš veľa dotácií, ich financovanie sa môže obmedziť už od tohto leta a následne od apríla 2012.

Energetické firmy však vládu varujú, že jej zámer vnáša na solárny trh ohromnú neistotu. Asociácia pre obnoviteľnú energiu (REA) zdôraznila, že obmedzenie by sa mohlo týkať aj projektov, ktoré plánujú bytové družstvá, školy a nemocnice. Tieto projekty majú podľa REA dvojnásobnú kapacitu než veľké plánované parky. Leonie Green z REA pre britskú tlač uviedla, že niektorí členovia REA už zvažujú právne kroky.

Aj ekologická organizácia Priatelia zeme označila program za úspech a zdôraznila, že vláda by ho nemala obmedzovať. Podľa aktuálnych údajov energetického úradu Ofgem je v rámci programu registrovaných 22.500 projektov a väčšina z nich sú malé zariadenia s výkonom 2,5 kW. Celkový inštalovaný výkon registrovaných zariadení dosahuje 80 MW, čo nie je ani 0,1 % celkových britských dodávok elektriny.

ČTK, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.