Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
veterny park
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com/ Johny Jupiter Photo (licencia Creative Commons)
11. októbra 2012 Obnoviteľné zdroje OZE od Energia.skSITA

Britská vláda sa odvracia od veternej energie, chce podporu plynu z bidlíc

„Zelený“ minister Paterson, ktorý nastúpil do funkcie pred mesiacom, na konferencii Konzervatívnej strany v utorok (9.10.) vyhlásil, že musia byť zrušené subvencie veterným farmám, pretože tieto zariadenia „ničia“ miestne komunity a britský vidiek. Ich projektanti a operátori sa musia „postaviť na vlastné nohy“, namiesto toho, aby žiadali peniaze od britskej verejnosti, uviedol minister podľa denníka The Daily Telegraph.

Podľa Patersona môžu mať rozsiahle veterné farmy v skutočnosti horší vplyv než samotná zmena klímy, kvôli ktorej sú podporované, pretože vedú k „verejnej vzbure“. „Niektoré z krokov, ktoré podnikáme, by mohli pôsobiť viac škody, než sám pôvodný problém,“ povedal. Pripomenul, že veterné farmy majú značne negatívny vplyv na vidiecku ekonomiku a tamojší prírodu.

V Británii sa niekoľko obcí búri proti veterným elektrárňam a vzniká tu množstvo hnutí. Kritici poukazujú na to, že veterné turbíny ničia krajinu, znižujú miestne ceny domov, odrádzajú turistov, sťažujú život hlukom a zábleskami a zabíjajú veľké množstvo vtákov a netopierov. Zarábajú na nich len bohatí majitelia pôdy a zahraniční dodávatelia, zatiaľ čo všetkým ostatným to kvôli subvenciám zdražuje elektrinu.

Liberálny minister energetiky a klimatické zmeny Ed Davey zatiaľ tlaku konzervatívcov na hlboké škrty zelených dotácií odoláva. Za to ale ustúpil ich požiadavke uvoľniť cestu rozvoju ťažby bridlicového plynu, a sľúbil, že tomu prestane brániť.

Paterson označil bridlicový plyn za „zhora zoslaný dar“, ktorý pomôže Británii riešiť jej energetické problémy. Minister financií George Osborne v pondelok (8.10.) na konferencii povedal, že pripravuje veľkorysý daňový režim, ktorý by mal prilákať investorov na prieskum nového a potenciálne obrovského zdroja plynu.

Paterson oznámil, že napíše ministerstvu pre energetiku a klimatickú zmenu list, kde v rámci terajšieho vládneho prehodnocovania politiky OZE navrhne ukončiť subvencie. Británia za minulej labouristickej vlády odštartovala program mohutnej výstavby OZE na čele s veternými farmami a terajšia koaličná vláda konzervatívcov a liberálnych demokratov ho prijala a ešte posilnila s tým, že chce byť „najzelenejšou vládou v histórii“. Teraz ale pod tlakom reality vysokých cien energie a neschopnosti OZE nahradiť dosluhujúce uhoľné a jadrové elektrárne svoju politiku prehodnocuje.

Konzervatívny námestník ministra pre energetiku a klímu Greg Barker povedal, že vláda rieši problém „bezodného koryta zelených dotácií“, aby znížila ľuďom účty za energiu. Proti vládnemu plánu obmedziť podporu veternej energii sa tento týždeň postavilo niekoľko zahraničných spoločností. Tie pohrozili, že z Británie odídu, ak im vláda nezaistí, aby spotrebitelia platili za ich produkciu aj naďalej zvýšené ceny.

Zdroj: ČTK, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.