Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
solar fact sheet
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com/Bathroom Improvement (licencia Creative Commons)
23. decembra 2011 Obnoviteľné zdroje OZE od Energia.skSITA

Britská BP ukončila posledné aktivity v solárnej energetike

„Pretrvávajúce problémy globálnej ekonomiky výrazne vplývajú aj na solárny priemysel, ktorého rentabilitu sme ani cez najväčšie úsilie nedokázali udržať,“ uviedla BP v internom liste zamestnancom. Hovorca firmy oznámil, že prepad cien solárnych panelov v dôsledku lacnej konkurencie z Číny BP presvedčil, že zotrvať v tomto odvetví nemá budúcnosť.

Spoločnosť ruší aktivity v solárnej energetike už tri roky a v dôsledku toho zaniklo podľa denníka Guardian celkom 1.750 pracovných miest. Zároveň postupne odchádza i z ďalších samostatne neživých oblastí „čistej“ produkcie energie, ako zachytávanie a ukladanie oxidu uhličitého z uhoľných elektrární, a uzavrela aj svoje ústredie divízie alternatívnej energie.

Zostanú len veterné elektrárne a biopalivá

V júli BP oznámila odchod zo sektoru strešných solárnych panelov, aby sa zamerala na veľké fotovoltaické projekty. Minulý týždeň však oznámila, že ani tie ani táto časť sektoru nie je zisková.

BP zatiaľ z alternatívnej energetiky zachová len veterné elektrárne a projekty biopalív. Do produkcie ropy a plynu naďalej investuje okolo 20 miliárd dolárov ročne, uviedol Guardian.

Úplný odchod BP zo solárnej energetiky prichádza v čase série krachov výrobcov solárnych zariadení v krajinách, ktoré si od podpory tohto sektora sľubovali novú vlnu technologického rozvoja a získanie exportných trhov. V USA skončilo s produkciou niekoľko firiem vrátane spoločnosti Solyndra, ktorej nepomohla ani vládna podpora v hodnote pol miliardy dolárov. V Nemecku tiež očakávajú bankroty firiem v tomto sektore.

Pokles dopytu ohrozuje aj Čínu

Ani tamojší výrobcovia z Číny vyrábajúci porovnateľne kvalitné, no oveľa lacnejšie solárne panely prestávajú dosahovať zisky a začínajú mať problémy. V sektore, ktorý je úplne závislý na štátnych dotáciách, nastal silný pretlak ponuky nad dopytom, ktorý výrazne klesá. Ekonomický útlm na Západe núti vlády znižovať podporu sektoru, ktorý produkuje drahšiu elektrinu než ostatné zdroje.

Zdroj: ČTK, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.