Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Hinkley Point C - EDF
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: EDF Energy
21. septembra 2015 Jadrová energia od Energia.skSITA

Británia poskytne atómke Hinkley Point úverovú garanciu 2 miliardy libier

Počítačové stvárnenie elektrárne Hinkley Point C z vtáčej perspektívy. Foto: EDF Energy

Meškajúca výstavba prvej atómky v Británii za posledných 20 rokov je pre tamojšiu vládou prioritou. Počas dnešnej návštevy britskej delegácie v Číne sa podpísala dohoda na ministerskej úrovni, ktorá hovorí o úverovej garancii Londýna pre projekt výstavbu Hinkley Point C vo výške 2 mld. libier.

Záruka teda neznamená, že vládny kabinet požičiava realizátorom Hinkley Point C finančnú hotovosť. V praxi sa garancia vzťahuje pre poskytovateľov komerčných úverov, ktorých by v prípade krachu projektu odškodnil samotný štát.

Francúzska EDF spolu s čínskymi investormi by zrejme bez počiatočnej záruky neboli schopní zabezpečiť dostatok financií pre pokračovanie projektu. Vládne garancie bude zastrešovať UK Infrastructure, subjekt, ktorému budú developeri platiť každý rok 2,95 % z hodnoty úveru ako poistné. Úver v hodnote 2 miliárd libier sa musí splatiť do roku 2020.

Britský minister financií považuje budúcu spoluprácu s Čínou v oblasti jadra za pozitívny krok. „Jadrová energia je cenovo konkurencieschopná s ostatnými nízko uhlíkovými technológiami a je kľúčovou súčasťou nášho energetického mixu spolu s inými zdrojmi ako napríklad bridlicový plyn,“ skonštatoval dnes podľa denníka The Guardian George Osborne.

Financovanie sa rozlúskne v októbri

Náklady na výstavbu Hinkley Point C sa odhadujú na 24,5 miliardy eur. Hlavnou brzdou výstavby novej elektrárne, ktorá má v budúcnosti pokryť 7 % spotreby elektriny v krajine, zostáva aj naďalej nejasné financovanie. V projekte francúzskej EDF sa majú angažovať aj investori z Číny, konkrétne sa hovorí o China General Nuclear Corp a China National Nuclear Corp.

Pôvodne sa s výrobou elektriny v anglickom Somersete rátalo od roku 2019. Už teraz je zjavné, že atómka s inštalovaným výkonom 3,3 GW nestihne ani druhý ohlásený termín v roku 2023. Podľa šéfa  EDF sa má všetko vyjasniť už v októbri, kedy čínska delegácia navštívi Veľkú Britániu.

V prvej fáze budú podľa EDF okrem Francúzov partnermi výhradne Číňania. Nie je vylúčené, že ďalší záujemcovia by mohli rozšíriť rady investorov neskôr. V minulosti sa špekulovalo aj o Saudi Electric či penzijných fondoch.

Posúvanie harmonogramu Hinkley Point ovplyvnilo okrem investičnej neistoty aj vyšetrovanie Bruselu kvôli štátnym garanciám. Európska komisia napokon v minulom roku rozhodla, že nastavený model contract for difference nenarušuje hospodársku súťaž v EÚ. To neodradilo Rakúsko, ktoré britský jadrový model napadlo na Súdnom dvore EÚ.

Obavy vzbudili aj hlasy domácich kritikov, podľa ktorých bude Hinkley Point nasledovať rovnaký osud ako Flamanville. V prospech nového EPR bloku ale hovorí silná politická podpora vlády. Premiér David Cameron využíva každú príležitosť, aby zdôraznil budúci význam atómky pre krajinu.

Princíp „contract for difference“

Britská ministerstvo financií sa zaručilo, že 35 rokov, teda vyše polovicu predpokladanej životnosti elektrárne, bude prevádzkovateľovi garantovať výkupnú cenu za vyrobenú elektrinu. Systém štátom garantovaných cien má ochrániť investíciu na súčasnom, podľa EDF zdeformovanom energetickom trhu. Hodnota investície Hinkley Point C je 34 miliárd libier.

Štát má tiež garantovať pokrytie dlhu, cez ktorý chce prevádzkovateľ získať peniaze na výstavbu elektrárne na finančných troch. Úvery, ktoré EDF potrebuje pokryť sa odhadujú na 16 miliárd libier, čo je polovica nákladov.

© energia.sk

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.