Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
vodna priehrada
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
vodná priehrada Foto: Flickr.com/The Zion View (licencia Creative Commons)
19. decembra 2011 Obnoviteľné zdroje OZE od Energia.skSITA

Brazília: Súd povolil pokračovanie výstavby hydroelektrárne

Federálny sudca Carlos Eduardo Martins v septembri nariadil pozastavenie prác, pretože priehrada a vodná elektráreň v brazílskom štáte Pará by podľa neho poškodili rybárov na rieke Xingu. V piatok (16.12.) ale Martins pôvodný verdikt zmenil. Rozhodnutie zdôvodnil tým, že konzorcium Norte Energia, ktoré vodné dielo stavia, preukázalo, že tok rieky stavba nepozmení natoľko, aby poškodil miesta výskytu rýb v oblasti.

Priehrada Belo Monte s inštalovaným výkonom 11.000 MW má byť treťou najväčšou hydroelektrárňou na svete. Výstavba má stáť 11 mld. dolárov.

Organizácie obhajujúce ľudské práva, ale i ďalší kritici tvrdia, že v dôsledku výstavby priehrady Belo Monte sa budú musieť presťahovať tisíce indiánov a jej stavba značne poškodí životné prostredie. Spoločnsoť Norte Energia zas kritiku odmieta a tvrdí, že priehrada kvalitu života indiánov neovplyvní. Stavbu podporuje aj brazílska vláda, ktorá ju považuje za nevyhnutnú pre uspokojenie energetických potrieb krajiny.

Zdroj: ČTK, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.