Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
ropna tazba
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com/mark i geo (licencia Creative Commons)
18. januára 2011 Plyn a ropa od Energia.skTASR

BP získala prvú licenciu na prieskum pri brehoch Austrálie

BP dostala v rámci každoročne uskutočňovaného tendra v Austrálii štyri zo siedmich licencií na prieskum podmorských ropných ložísk. Informácie priniesol austrálsky minister prírodných zdrojov a energetiky Martin Fergusson.

Ropný koncern bude môcť v rámci licencií realizovať prieskum v hĺbke vyše 4.600 metrov pri pobreží štátu Južná Austrália. Ďalšie licencie získali austrálske firmy Woodside Energy, Riverina Energy a Finder No. 4.

Podmienkou pre začatie prieskumu je zvýšenie bezpečnostných štandardov. Po aprílovej havárii plošiny Deepwater Horizon prevádzkovanej firmou BP v Mexickom zálive Austrália sprísnila kritéria ťažby. Navyše, Austrália riešila prípad podobný „Deepwater Horizon“ z 21. augusta 2009. V dôsledku poškodenia vrtu Montara severne od austrálskych brehov uniklo v priebehu 11 týždňov do mora takmer 5 miliónov litrov ropy.

Forgussonova vláda plánuje nahradiť aj regulačné úrady prieskumu a ťažby surovín v mori každého zo šiestich štátov jedným federálnym úradom. Jeho činnosť by sa mala začať od januára 2012. Pod kontrolu úradu sa dostane aj BP, ktorá nezačne prieskum ložísk skôr ako v roku 2013, prípadne až v roku 2014.

TASR, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.