Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
bioplynova stanica
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
bioplynova stanica Foto: Západoslovenská energetika
31. mája 2011 Elektrina a elektrická energia od Energia.skSITA

Bioplynové elektrárne majú za sebou prvý rok prevádzky

Bioplynové stanice v obciach dokážu svojou výrobou 32 000 MWh pokryť ekvivalent priemernej ročnej spotreby až 16 000 domácností.  Ich prevádzky lákajú do regiónu ďalších investorov.

Bioplynové systémy predstavujú efektívny energetický zdroj s  pozitívnym prínosom pre životné prostredie. „Vďaka využitiu bioplynu na výrobu elektrickej energie a nízkemu zaťaženiu ovzdušia emisiami sa radí spomínaný typ elektrární medzi najekologickejšie obnoviteľné zdroje, aké v súčasnosti poznáme. Výhodou oproti slnečným či veterným elektrárňam je aj stabilita a  predvídateľnosť tohto zdroja energie,“ uviedol Konrad Kreuzer, predseda predstavenstva E.ON Slovensko, a.s.. V praxi to znamená, že prevádzka si nevyžaduje zvýšenú náročnosť na systémové služby siete ani dodatočne zvýšené náklady.

Pozitíva pre celý región

Bioplynové stanice sú odkázané na zdroje z najbližšieho okolia. Pre región, v ktorom sa nedopestujú suroviny vyššej kvality a na potravinárske účely, znamenajú stabilitu pracovných miest v poľnohospodárskom sektore a ďalšiu diverzifikáciu vidieka. Situáciu po roku prevádzky elektrárne Bioplyn Ladzany, s.r.o., hodnotí starosta obce Ladzany Miloš Čmela: „Vízia rozvoja poľnohospodárstva sa postupne napĺňa. Viacerí poľnohospodári  z regiónu budú dodávať surovinu do bioplynových staníc. Prínosom je aj, že dopravu siláže zabezpečuje dopravca z obce a v bioplynovej stanici boli vytvorené dve pracovné miesta pre našich občanov.“

Na rozlohe 1 200 ha pestujú miestni poľnohospodári pre potreby elektrární 18 000 ton kukurice. Farmár kukuricu zaseje a stará sa o ňu, až kým nie je vhodná na zber. V podobe kukuričnej siláže sa využíva ako vstupná surovina na výrobu bioplynu. Po vyčerpaní sa surovina mení na zvyškovú biomasu, takzvaný digestát, ktorý slúži ako organické  hnojivo. Uzatvára sa tak kolobeh, kedy sa energia zo zeme a slnka uložená v rastline pomocou práce neviditeľných baktérií premení na elektrinu a jej zbytková časť následne slúži na pestovanie nových rastlín.

Noví investori

Elektrárne sú pre obce zaujímavé aj z iného hľadiska. Lákajú do regiónu ďalšie investície a cez ich vedľajší produkt – teplo, môžu docieliť vykurovanie obecných budov.  Tieto aktivity môžu do obecnej kasy priniesť významné úspory. „V budúcnosti očakávam, že využitie odpadového tepla, ktoré je druhotným produktom bioplynovej stanice,  pritiahne investorov. Momentálne obec rokuje s podnikateľom, ktorý má záujem o vybudovanie prevádzky za predpokladu použitia tepla pri svojej činnosti,“ uviedol starosta obce Ladzany Miloš Čmela.

Nárast spotreby energie a nepriaznivé environmentálne následky dlhodobého využívania klasických fosílnych zdrojov otvárajú dvere ďalším investíciám do obnoviteľných zdrojov energie. Skupina E.ON, ktorej členom je aj Západoslovenská energetika, a.s., v rokoch 2006 až 2010 investovala na Slovensku do obnoviteľných zdrojov energie 16 miliónov eur. Do roku 2013 plánuje v Európe a ďalších regiónoch preinvestovať ďalšie 2,6 miliardy eur.

Zdroj: Západoslovenská energetika, a.s., člen skupiny E.ON

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.