Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Kukurica - biomasa
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Kukuričné pole (biomasa) - ilustračná foto. Zdroj: Flickr.com / snake.eyes (licencia Creative Commons)
18. januára 2012 Obnoviteľné zdroje OZE od Energia.skSITA

Bioplynová stanica v Hlbokom nebude

Obecné zastupiteľstvo v Hlbokom ešte v októbri minulého roka schválilo zámer na výstavbu bioplynovej stanice a súhlasilo s prenájmom obecného pozemku, ktorý je asi 700 metrov od obývanej časti obce.

Začiatkom tohto roka však už poslanci starostovi avizovali, že sú proti investícii, ktorá mala do miestneho rozpočtu prinášať finančné prostriedky. Obec s necelou tisíckou obyvateľov by dostávala ročne nájomné približne 15-tisíc eur, daň z nehnuteľností 10-tisíc eur a ďalšie benefity, ktoré by podľa starostu Miloša Čobrdu zabezpečili jej rozvoj.

Medzi ľuďmi sa však začali šíriť informácie o riziku zápachu z bioplynovej stanice, v ktorej sa mala spracovávať kukuričná siláž, maštaľný hnoj, hnojovica a obsah žúmp. Po obci sa začali šíriť letáky proti investícii a ľudia podpisovali aj petíciu proti bioplynovej stanici. Investor sa rozhodol odstúpiť od zámeru, keď väčšina poslancov oznámila, že ho už ďalej nebude podporovať.

V Trnavskom kraji nedávno rovnako skončila tiež výstavba bioplynovej stanice v Zavare pri Trnave. Petíciu proti stanici podpísalo približne osemsto obyvateľov. Dôvodom boli obavy zo zápachu a z ďalšieho zaťaženia ciest.

(c) SITA, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.