Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
plynovod PL LI
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com/ Arthur Chapman (licencia Creative Commons)
27. decembra 2010 Plyn a ropa od Energia.skSITA

Bielorusko žiada lacnejší plyn z Ruska

V roku 2011 sa dohoda o dodávkach plynu do Bieloruska meniť nebude, tvrdí Gazprom. Moskva v minulosti dodávala komoditu svojmu susedovi s výraznou zľavou. Teraz však požaduje, aby Minsk platil za zemný plyn trhovú cenu. Bielorusko s tým nesúhlasí a krajiny Európy sa obávajú prerušenia dodávok.

Rusko transportuje cez Bielorusko zhruba 20 % dodávok plynu do Európy.

Moskva každý rok na základe vývoja svetových cien upravuje ceny za dodávky plynu so svojimi odberateľmi. Bielorusko však argumentuje, že vzhľadom na vytvorenie zóny voľného obchodu s Ruskom, by malo platiť za plyn rovnakú cenu ako ruskí odberatelia, a nie ako európski.

Podľa ruského analytika Michaila Korčemkina ide o slabý argument, keďže aj v rámci ruského trhu sa ceny za plyn v jednotlivých regiónoch líšia.

Súčasný päťročný kontrakt na dodávky plynu sa podpísal v roku 2006. Zmluva zakotvuje, že v roku 2011 má Minsk platiť za komoditu európske ceny. Ruský štátny monopol Gazprom oznámil, že v roku 2011 Bielorusku cenu plynu nezníži. K zmene však  môže prísť po podpise nového kontraktu na dodávky od roku 2012.

Európu tak uprostred zimnej vykurovacej sezóny znervózňuje nový spor o cenu plynu medzi dvoma bývalými sovietskymi republikami. Podobný spor medzi Moskvou a Kyjevom sa v januári 2009 skončil úplným prerušením tranzitu plynu cez územie Ukrajiny. Viaceré štáty vrátane Slovenska, ktoré boli závislé výhradne od dodávok komodity z Ruska, tak zostali uprostred zimy bez plynu na kúrenie aj pre priemyselnú výrobu.

TASR, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.