Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Palivo
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Ilustračná snímka: Palivo pre jadrový reaktor
18. júna 2012 Jadrová energia od Energia.skSITA

Bezpečnosť pri nakladaní s jadrom je na vysokej úrovni

Úroveň bezpečnosti v oblasti nakladania s vyhoretým jadrovým palivom a rádioaktívnym odpadom na Slovensku je na vysokej úrovni. Zhodli sa na tom jadroví experti na štvrtom posudzovacom zasadnutí Spoločného dohovoru, ktoré sa uskutočnilo na pôde Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) vo Viedni. „Výsledky zasadnutia potvrdili aj vysokú úroveň štátneho dozoru nad jadrovou bezpečnosťou, štátneho dozoru nad ochranou zdravia pred nepriaznivými účinkami ionizujúceho žiarenia a štátneho dozoru nad bezpečnosťou a ochranou zdravia pri práci a bezpečnosťou technických zariadení na Slovensku,“ informoval Úrad jadrového dozoru SR (ÚJD).

Slovensko na posudzovacom zasadnutí chválili najmä za efektívny priebeh vyraďovania dvoch jadrových blokov Atómovej elektrárne V1 v Jaslovských Bohuniciach. Dobré meno si Slovensko urobilo aj vďaka spracovaniu plánu na centralizovaný zber, triedenie a skladovanie inštitucionálnych rádioaktívnych odpadov a zdrojov žiarenia neznámeho pôvodu, či za testovanie inžinierskych bariér za reálnych podmienok modelu prekrytia povrchového úložiska.

Na zasadnutí dostalo Slovensko ďalšie úlohy, vďaka ktorým by sa mala úroveň bezpečnosti ešte zvýšiť. „Máme začať výstavbu zariadenia na centralizovaný zber, triedenie a skladovanie inštitucionálnych rádioaktívnych odpadov a zachytených rádioaktívnych materiálov a realizovať projektovú zmenu v systémoch očistky vôd v prvom a druhom jadrovom bloku Atómovej elektrárni Mochovce s cieľom minimalizácie produkcie rádioaktívnych sorbentov a optimalizovať ich vyvážku,“ dodal dozorný orgán. Slovensko by taktiež malo implementovať opatrenia týkajúce sa konečného odstavenia a vyraďovania jadrovej elektrárne V1.

Spoločný dohovor o bezpečnosti nakladania s vyhoretým palivom a o bezpečnosti nakladania s rádioaktívnym odpadom je popri Dohovore o jadrovej bezpečnosti ďalším medzinárodnoprávne záväzným dokumentom v oblasti jadrovej a radiačnej bezpečnosti. Bol vypracovaný s cieľom vytvoriť zásady organizačných, technických a legislatívnych požiadaviek na zabezpečenie vysokej úrovne bezpečnosti nakladania s vyhoretým palivom a rádioaktívnym odpadom vo svete. Na tzv. posudzovacích zasadnutiach sa kontrolujú národné správy o nakladaní s vyhoretým palivom a rádioaktívnym odpadom všetkých zmluvných krajín. Ďalšie posudzovacie zasadnutie Spoločného dohovoru sa uskutoční o tri roky.

(c) SITA

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.